Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.
In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.
Diverse oorzaken voor oorsuizen
Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.
Oorsuizen door voeding
Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.
Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
- Slijmvlies opbouwende voeding
- Fytonutrienten
- Glutamine
- Omga-6-GLA
- Omega-3-vetten
- Zink
Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:
- Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
- Runder- en kippenlever, niertjes
- Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
- Eieren
- Kidneybonen, linzen, kikkererwten
- Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
- Pijnboompitten, pompoenpitten
- Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
- Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
- Kokosvet, olifolie (extra vierge)
Oorsuizen voorkomen
Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.
- Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
- Linolzuur
- Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
- Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
- Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.
Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!
Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
1 april 2015
Saoto soep
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
23 februari 2016
Hongergevoel?
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
20 juni 2016
3 x koffievervangers
19 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –