Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is in het kort geluiden horen zoals gefluit, gesis of brommen. Dit kan in één of beide oren plaatsvinden zonder dat het buiten je hoofd aanwezig is. De geluiden zijn er met tussenpozen of constant.
In sommige gevallen is er niets aan oorsuizen te doen, maar in veel gevallen wel. Vooral preventie is het sleutelwoord.
Diverse oorzaken voor oorsuizen
Oorsuizen kan worden veroorzaakt door diverse factoren. De meest bekende oorzaak van het ontstaan van oorsuizen is toch wel lawaai. Hier kun je jezelf op een gemakkelijke manier tegen beschermen. Draag bijvoorbeeld gehoor bescherming tijdens concerten of als je aan het werk bent met luidruchtige apparaten. Wist je dat stress ook een belangrijke factor kan spelen in het ontstaan van oorsuizen? Ook wondjes aan je oor of oren, medicijnen, roken en allergieën kunnen veroorzakers zijn van tinnitus.
Oorsuizen door voeding
Waar ik het heel graag met jullie in het kort even over wil hebben is de rol van voeding bij het ontstaan van tinnitus. Ik hoor je denken… voeding en oorsuizen? Hoe kan voeding nu een bijdrage leveren aan een continue piep in je oor? Nou, dat kan wel degelijk.
Is voeding de oorzaak van het oorsuizen? Dan heb je een gebrek aan de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine B1, B5, B6, B11, B12 en K
- Slijmvlies opbouwende voeding
- Fytonutrienten
- Glutamine
- Omga-6-GLA
- Omega-3-vetten
- Zink
Oké, dat weten we dan. Interessant, maar wat moet je dan vooral eten om van deze stoffen voldoende binnen te krijgen? Hieronder vind je een lijstje:
- Anjovis, kreeft, oesters, mosselen, garnalen, zalm, tonijn, schol, sardienen, kabeljauw, heilbot, haring
- Runder- en kippenlever, niertjes
- Konijn, rundvlees, kip, kalkoen
- Eieren
- Kidneybonen, linzen, kikkererwten
- Cashewnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macademia’s
- Pijnboompitten, pompoenpitten
- Vijgen, mango, bananen, bramen, frambozen, granaatappel
- Zeekraal, mierikswortel, alfalfa, asperges, bloemkool, bierenkool, chinesekool, zuurkool, witte kool rode kool, bieten, paprika, prei, pompoen, postelein, koolraap, knoflook, ui, rucola, spruiten
- Kokosvet, olifolie (extra vierge)
Oorsuizen voorkomen
Nu weet je wat je vooral wel moet eten als met de juiste voeding wil voorkomen dat je de aandoening oorsuizen ontwikkeld. Er zijn ook een aantal producten die je het beste kan beperken of vermijden om de kans op het ontwikkelen van oorsuizen te voorkomen. Van deze producten vind je hieronder een opsomming.
- Suiker, alcohol, geraffineerde kant- en-klare voeding
- Linolzuur
- Kaas, chocolade, rode wijn i.v.m. het hoge gehalte tyramine
- Wees voorzichtig met E. Nummers, maar vooral E621 vermijden.
- Beperk het eten van bessen, kersen, aarbeien, abrikozen, ananas, perzik, meloen, dadales, pruimen, rozijnen, krenten, grapefruit, mandarijnen, sinasappel, knollen en wortels, komkommer, aubergine, courgette, augurk, witlof, spinazie, andijvie, radijs, waterkers, avocado, kruiden en specerijen, thee, amandelen, pinda’s, honing, tomatenproducten, wijn, rum, sherry, port en likeur.
Probeer vooral heel veel te variëren met voeding! Hierdoor weet je dat je voldoende van de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. En je weet dan ook dat je de hoeveelheid slechte stoffen beperkt. Laat de bewerkte producten echt achterwegen! Dit helpt enorm mee. Jij bent toch ook lief voor je lijf?!
Geschreven door Leonie Medema voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
4 december 2014
Foodtrends 2015
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
27 juli 2014
Glutenvrij diner!
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
12 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –