Drink jij genoeg water? Soms vergeten we gedurende de dag genoeg water te drinken en als je dit langere tijd doet, kan het zijn dat je een water tekort ontwikkelt. Daarom hebben wij voor jullie in dit artikel de 10 tekenen van een water tekort beschreven. 

water tekort

1. Je hebt dorst

Als je een water tekort hebt kan je gedurende de dag sneller een gevoel van dorst krijgen. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert en als je dorst hebt, ga dan ook echt water drinken!

2. De kleur van je urine is donker

Misschien een beetje gek, maar kijk toch af en toe eens om wanneer je naar het toilet geweest bent. Aan je urine (of soort drol) kun je namelijk goed zien hoe het met je gezondheid gesteld is. Heb je donkere urine? Dan heb je een water tekort en kan je maar beter snel een glas water achterover slaan.

3. Je hebt hoofdpijn en je concentratie vermindert

Heb je (regelmatig) last van hoofdpijn? Dit zou dan kunnen komen doordat je te weinig water hebt gedronken. Ga eens na hoeveel je op een dag hebt gedronken als je merkt dat je hoofdpijn of een verminderde concentratie hebt. 

4. Een vermoeid en slaperig gevoel

Ben je snel moe? Dit kan natuurlijk aan een heleboel verschillende factoren liggen, maar een hiervan is toch wel een water tekort. Dus ben je moe? Begin dan eens met minimaal 2 liter water per dag te drinken. 

5. Je huid is minder elastisch

Minder elasticiteit in je huid kan natuurlijk door verschillende dingen komen, bijvoorbeeld de afbraak van collageen (daar kun je hier alles over lezen). Maar ook kan het te maken hebben met een water tekort. Drinken dus!

6. Je krijgt spierkrampen

Last van spierkrampen terwijl je niet (overmatig) zwaar gesport hebt? Dit is echt een teken van water tekort. Ga dus minimaal 2 liter water per dag drinken als je hier last van hebt.

7. Een verlaagde bloeddruk

Ben jij een persoon die altijd al een verlaagde bloeddruk heeft? Of heb je de afgelopen tijd opeens een lagere bloeddruk gekregen? Probeer dan eens om meer water te drinken op een dag, het kan namelijk zijn dat je een water tekort hebt.

8. Je hartslag gaat omhoog, of ‘slaat over’

Ook als je hartslag omhoog gaat kan dit een teken zijn dat je te weinig water drinkt. Dit kan natuurlijk ook aan andere dingen liggen, dus als je het niet vertrouwd ga dan altijd even langs je dokter.

9. Snel verward of geïrriteerd

Ben jij snel verward of geïrriteerd? Dit zou het gevolg kunnen zijn van te weinig water drinken. Probeer dus eens wat meer water te drinken en kijk of het weggaat.

10. Je organen haperen

Het bepalen van de oorzaak van minder goed of niet werkende organen is altijd lastig. Ga hiervoor dan ook altijd naar je arts. Maar je kunt sowieso proberen meer te gaan drinken, dat is sowieso een positieve verandering.

Wil jij graag gefilterd water drinken? Dat kan! Dat is namelijk een stuk gezonder voor je. Die koop je hier. 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten