Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerde berichten
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
25 januari 2015
Glutenintolerantie
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
8 september 2015
Healthy Kids
12 juni 2014
Frisse juice
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
4 december 2017