Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
3 september 2015
Gezonde chocopasta
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
3 december 2015
Ontgif je groenten
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
5 maart 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –