Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
13 oktober 2018
Sushi omelet
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
25 juli 2015
Voeding met Viv
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
7 april 2023
Chocolade smoothie
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
28 oktober 2014
Eetdagboek review
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
30 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –