Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
11 september 2014
Eetdagboek review
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
12 juni 2014
Frisse juice
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
11 november 2018
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –