Wortelgroenten als rode biet en wortels zijn goede bekenden als je een gezond eetpatroon volgt. Ze bevatten gezonde koolhydraten die je energie leveren, terwijl je suikerspiegel stabiel blijft. Daarnaast zijn er ook minder bekende wortelgroenten, die elk weer een andere voedingstoffen bevatten en verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Dit zijn zes bekende en minder bekende wortelgroenten:
1. Wortels
Deze bekendste wortelgroente levert veel provitamine A en daarnaast vitamine K. Provitamine A is een voorloper van vitamine A, waar ons lichaam zelf deze vitamine uit kan maken. De vitamine is onder andere goed voor de ogen en de weerstand.
Wortels zijn goed voor je cholesterol en verhogen de hoeveelheid antioxidanten in je lijf. Antioxidanten gaan schadelijke vrije radicalen tegen en daar profiteer je van als je je tanden in een wortel zet. Van provitamine A is overigens ook bekend dat het bijdraagt aan gezonde cellen. Mooi meegenomen dus!
Wortels zijn zowel rauw als gekookt heerlijk. Eet ze wat vaker bij je lunch en avondmaaltijd. Of maak er een soep, salade of gezond snoep van.
2. Radijsjes
Hoewel radijsjes klein zijn, herbergen ze een uitzonderlijke hoeveelheid gezonde stoffen. Zo zijn ze rijk aan vezels en vitamines C en bevatten ze daarnaast stoffen met schimmelwerende eigenschappen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat radijsjes kunnen helpen bij maagzweren. Voeg ze te aan je salade, versier rijk belegde rijstwafels of boekweitcrackers ermee of eet ze zó uit je hand als knapperige snack.
3. Zoete aardappels
Zoete aardappels doen hun naam eer aan. Hun smaak is zoet en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Vooral vitamine A is in grote hoeveelheden in zoete aardappel te vinden. Daarnaast bevat deze wortelgroente veel vezels, die onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.
Ook vitamine C, mangaan en verschillende antioxidanten vind je in deze roodbruine knol. Er zijn aanwijzingen dat vitamine A onze weerstand kan versterken en zowel goed is voor de ogen als voor de huid. Daar profiteer je dus van als je zoete aardappels op tafel zet.
Deze wortelgroente is overigens behoorlijk veelzijdig. Je kunt hem koken, roosteren, bakken en zelfs gebruiken voor in soep en gebak. Maak dit lekkere ovengerecht met zoete aardappel.
4. Rode biet
Bietjes zijn één van de meest voedingsrijke wortelgroenten die er bestaan. Ze zitten vol vezels en bevatten daarnaast ook nog veel mangaan en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur).
Bietjes zijn rijk aan stoffen met een gunstige invloed op de bloeddruk, waardoor ze bijdragen aan een goede hartgezondheid. Verder zouden ze de bloedstroom naar ons brein stimuleren en ons uithoudingsvermogen verbeteren. Alle reden dus om vaker bietjes op het menu te zetten!
Bietjes kun je roosteren, bakken, koken, stomen en je kunt er ook sap van persen. Probeer eens deze chocolade bieten cakejes.
5. Meiraap
Meirapen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Kalium is goed voor je bloeddruk en van vitamine C is bekend dat het een verkoudheid kan verkorten.
Meirapen kun je in ieder gerecht gebruiken ter vervanging van gewone aardappels. Dan krijg je enkel gezonde koolhydraten binnen en vermijd je snelle koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen.
6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn anijsachtige smaak, die afkomstig is van het stofje anethol. Er zijn aanwijzingen dat anethol een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel en daarnaast de groei van schadelijke bacteriën kan tegengaan. Dit maakt venkel een bijzonder gezonde wortelgroente.
Venkel levert daarnaast ook nog vezels, vitamine C, kalium en mangaan. Goed voor je bloeddruk en je weerstand dus! Mangaan heeft vele belangrijke taken in je lijf, dus je hele lichaam profiteert van dit mineraal als je venkel op tafel zet. De groente is heerlijk in ovenschotels, maar je kunt er ook soep van maken. Zelfs in salades doet de groente het goed. Je kunt hem bovendien toevoegen aan een gezond sapje, zoals dit drankje dat de weerstand verhoogt.
Tekst: Annemiek PuurFiguur
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
25 maart 2015
De vetfluisteraar
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
24 mei 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –