Veel mensen lopen ongemerkt met symptomen van een vitamine B12-tekort rond. Een stille epidemie, maar ondertussen met grote gevolgen voor onze gezondheid. Vaak duurt het lang voordat een vitamine B12-tekort wordt ontdekt. Maar wat is dat nou eigenlijk, een vitamine B12-tekort? En waar kun je het aan herkennen?

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zoals vlees, eieren en zuivel. Het komt ook voor in groene groenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool, broccoli. Maar deze vorm van vitamine B12 is minder werkzaam voor ons lichaam dan de dierlijke variant. We hebben vitamine B12 nodig voor ons zenuwstelsel, aanmaak van rode bloedcellen en onze stofwisseling. Een zeer belangrijke vitamine voor ons dagelijks functioneren dus!

Symptomen vitamine B12-tekort

Bepaalde risicogroepen lopen een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort. Met name: vegetariërs, veganisten, en zwangere vrouwen, maar ook kinderen. Ons lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken, het is dus belangrijk dat deze vitamine regelmatig goed wordt aangevuld. Het lichaam kan vitamine B12 wel tijdelijk opslaan. Maar na enige tijd zijn de reserves uitgeput en krijg je klachten. De meest voorkomende klachten van een B12-tekort zijn:

 • Tintelingen in armen, benen en handen.
 • Zwaar hoofd/hoofdpijn en een ‘mistig’ gevoel in het hoofd.
 • Desoriëntatie en geheugenproblemen (plotseling niet meer weten hoe je bijvoorbeeld naar je werk of supermarkt moet fietsen)
 • Evenwichtsstoornissen, vaak struikelen of zomaar (om)vallen.
 • Stemmingswisselingen/depressiviteit
 • Pijnlijke tong
 • Bloedarmoede
 • Slaapproblemen
 • (Stekende) buikpijn en dunne ontlasting
 • Problemen met coördineren of spierverslappingen (dingen verkeerd vastpakken, of plotseling laten vallen)
 • Spierpijnen
 • Niet op woorden kunnen komen of ze verkeerd uitspreken (afasie).
 • Plotseling gewichtsverlies

Er zijn echter nog héél veel meer klachten. Zoek eens op symptomen van een vitamine B12-tekort. Er zal een wereld van (h)erkenning voor je opengaan.

Foliumzuur en vitamine B12

Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11 (foliumzuur). Wanneer er op een tekort voor vitamine B12 geprikt wordt kan er dus ook sprake zijn van een tekort aan foliumzuur. Voor een optimale werking is het dus goed om beide vitaminen tegelijkertijd in te nemen.

Een tekort aan B12 ontstaat al snel

Hoe goed je vitamine B12 ook suppleert, er bestaat altijd een kans dat je lichaam het (tijdelijk) niet goed opneemt. Je krijgt dus een tekort. Hoe kan dit? In het onderste deel van je maag wordt een stof aangemaakt die in de voedingskunde “intrinsieke factor” wordt genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat de vitamine B12 goed wordt opgenomen. Bij mensen met een chronisch tekort wordt deze stof niet of in mindere mate aangemaakt. In dat geval zijn B12 injecties een oplossing. Deze kunnen door de huisarts zelf worden gegeven wanneer de B12 waarden zodanig laag zijn dat aanvulling door voeding niet voldoende is. Maar, nog beter nieuws is dat er naast injecties tegenwoordig vitamine B12 zuigtabletten zijn. Deze laat je smelten onder je tong en werken meteen, waarmee je dus ook de intrinsieke factor omzeilt. Het lichaam hoeft deze vitamine B12 niet eerst om te zetten, waardoor deze meteen werkzaam is.

Bloedtest?

Als je je bloed laat prikken om te zien of je voldoende B12 in je lichaam hebt, geeft dit bijna altijd een vertekend beeld. Het kan namelijk wel zo zijn dat er in je bloed voldoende B12 aanwezig is, maar dat je cellen op celniveau véél te weinig vitamine B12 opnemen (en er zijn nog geen testen die dat kunnen uitwijzen). Daarom heeft een bloedtest niet heel veel zin en kun je het beste, als je denkt een vitamine B12-tekort te hebben, gewoon B12 tabletten gaan gebruiken. Overdosering is niet mogelijk bij vitamine B12: als je meer binnenkrijgt dan nodig, plas je dat gewoon weer uit.

Vitamine B12

Val jij onder de risicogroep dan zou ik je zeker adviseren om een B12 supplement te slikken. Dit supplement bevat de best opneembare vormen van B12: Methylcobalamine en  Adenosylcobalamine. Daarnaast in de best opneembare vorm: een smelttablet.

Ook bevat dit supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.

Tijdelijke actie: Krijg een GRATIS potje B12 bij jouw bestelling
Nu gratis een potje B12 bij jouw bestelling (v.a. 50 euro) in de shop.
Voeg de B12 toe aan jouw winkelmandje en gebruik de code: GRATISB12.

Ga hier naar de shop en voeg de B12 toe aan jouw bestelling

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten