Heb jij wel eens een slechte adem? Dan weet je waarschijnlijk dat dit ontzettend vervelend is. Je kunt je er onzeker door voelen waardoor je direct contact met andere mensen misschien liever wilt vermijden. Door schaamte voor een slechte adem kan je makkelijk in een sociaal isolement raken.

Heb jij last van een slechte adem?

Halitose is de mooie benaming voor een slechte adem. In ongeveer 90% van de gevallen wordt de slechte adem veroorzaakt door bacteriën in de mondholte. Ook sterk ruikende voedingsmiddelen, alcohol en roken kan voor een onaangename geur zorgen. Deze geuren worden over het algemeen redelijk geaccepteerd door de maatschappij.

Halitose door een slechte spijsvertering

Het is ook mogelijk dat halitose ontstaat door een slechte spijsvertering. De spijsvertering zorgt er voor dat voedsel afgebroken wordt tot hele kleine deeltjes. De voedselvertering start al in de mond, want kauwen verkleint het voedsel en het stimuleert de speekselproductie. In speeksel zit het enzym amylase wat nodig is voor de vertering van koolhydraten. Vanuit de mond komt de voedsel brij in de maag terecht, waar een volgende stap van het verteringsproces plaats vindt. Dan vervolgt de brij zich naar de dunne darm.

Hoe werkt jouw spijsvertering eigenlijk?

In de dunne darm werken spijsverteringsenzymen die afkomstig zijn van de lever en alvleesklier. In dit gedeelte van het traject vindt ook de grootste opname van voedingsstoffen plaats. Op het moment dat de vertering vanaf de mond niet vlekkeloos verloopt wordt het voedsel onvoldoende verteerd. We creeëren zo hele “dure poep”, want slecht verteerde voedingsstoffen worden via de ontlasting en urine uitgescheiden. Ook via de longen kunnen onverteerde stoffen uitgescheiden worden, waardoor de kans op een slechte adem groter wordt.

Een frisse adem door een goede spijsvertering

Als je de volgende symptomen herkent, dan is het goed mogelijk dat je spijsvertering wel een opkikker kan gebruiken. Ben je vaak vermoeid en heb je na het eten last van gasvorming, een vol gevoel, zuurbranden? Is je ontlasting vaak hard of juist dun? Pas dan de volgende tips toe

 1. Kauw zorgvuldig

  Start met een goede spijsvertering door zorgvuldig te kauwen. Dat betekent: kauw 20 keer per hap of kauw net zo lang totdat je voedsel vloeibaar is geworden.

 2. Eet biologisch voedsel

  Eet ruim voeding met essentiële voedingsstoffen zoals groente, fruit en eiwitten met een hoge biologische waarde. Zoals de eiwitten in vis, gevogelte, wild en eieren.

 3. Eet minder rauwe groenten

  Ben je een liefhebber van rauwe groenten en heb je na de maaltijd een opgeblazen buik? Dan is rauw op dit moment niet optimaal voor je. Neem liever kort gekookte, gestoomde, gesmoorde of geblancheerde groenten. Voor jou is dit nu makkelijker te verteren.

 4. Eet 3 keer per dag

  Beperk het aantal maaltijden per dag. Vaak eten is een enorme belasting voor de alvleesklier. Geef je alvleesklier regelmatig rust en vermijd het eten van grote hoeveelheden suikerrijke voedingsmiddelen.

 5. Eet rustig

  Eat, rest and digest. Misschien wel de allerbelangrijkste regel voor een goede spijsvertering is: Neem de tijd om te eten. De aanmaak van spijsverteringsenzymen is slechter als je veel spanning ervaart.

Wil je meer weten over een slechte adem? Misschien is dit artikel over knoflook en een slechte adem dan iets voor jou. 

Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten