PMS-klachten kunnen de week voor je menstruatie tot een hel maken. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Sommige vrouwen zeggen zelfs dat ze echt een totaal ander persoon zijn, de week voorafgaand aan je menstruatie. Herkenbaar?

Waardoor ontstaat PMS

Er sprake van een verstoord hormonaal evenwicht. Verschillende reden waarom jij PMS hebt, zijn ; een tekort aan progesteron, wat kan zorgen voor klachten zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, lager libido, pijnlijke en opgezette borsten etc. Maar ook een verstoorde lever werking kan PMS klachten geven. Waardoor je wat sneller geïrriteerd bent. Maar ook kan PMS door schildklierproblemen, bijnierproblemen en een verstoorde bloedsuikerspiegel veroorzaakt worden. Al met al, PMS betekent dat je hormonen totaal uit balans zijn.  Werk aan de winkel dus.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de klachten verminderen of wegblijven?

Je kunt met voeding heel goed je hormonen beïnvloeden, zowel positief als negatief. Daarom is het erg belangrijk om deze richtlijnen aan te houden als je last hebt van PMS. Want dit kan echt een enorm verschil maken.

 • Vermijd snelle koolhydraten (suikers). Ze zorgen ervoor dat de hormonen oestrogeen en progesteron uit balans raken
 • Eet meer vezels (meer groente)
 • Eet goede eiwitten (vette vis, gevogelte, eieren)
 • Eet goede vetten  (avocado, olijfolie, vette vis, noten)
 • Gebruik geen zuivel (koemelkproducten)
 • Verminder of liever vermijd koffie – en alcoholinname (zeker de week voor je menstruatie)
 • Beweeg elke dag
 • Zorg voor ontspanning, verminder stress. Stress zorgt voor een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Hierdoor kan de bloedsuikerspiegel omhoog gaan. Dit kan ook zorgen voor een verstoring tussen progesteron en oestrogeen

Hulp inschakelen bij het verminderen van PMS-klachten?

Kun je wel wat hulp gebruiken om je PMS-klachten te verminderen? Deze masterclass van 60 minuten en de bijbehorende kookvideo’s gaan jou helpen. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar deze masterclass.

Tip: PMS Support Supplement

Speciaal voor vrouwen zoals jij heb ik een unieke formule PMS Support‘ ontwikkeld.

Wat zit er precies in dit supplement?

 • Monnikspeper Voel je je voorafgaand aan je menstruatie prikkelbaar en merk je moodswings? Monnikspeper heeft een balancerende werking op vrouwelijke hormonen en ondersteunt bij een normale menstruatie. Ook draagt het bij aan de normale weerstand tegen stress. Dit maakt het geschikt voor vrouwen die meerdere ongemakken ervaren voorafgaand aan, rondom of tijdens de menstruatie.*
 • 5HTP (Griffionia Rosea) bevordert een goede gemoedstoestand en is goed voor het geheugen.*
 • Rhodiola Ben je prikkelbaar, snel geïrriteerd en rusteloos? Rhodiola helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress. Ook helpt het om lekker te slapen.* 

Ben jij helemaal klaar met jouw PMS? Klik hier om het supplement te bestellen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende. De claims staan uitgebreid toegelicht onder het tabje ‘Werking & Gezondheidsclaims’ bij het product.

Online programma ‘In 8 weken hormonaal in balans’ 

Wil je met al jouw hormonale klachten aan de slag, dan is mijn programma ‘In 8 weken hormonaal in balans’  wellicht iets voor jou. Dikke kans trouwens dat het je niet alleen van die vervelende premenstruele klachten afhelpt, maar dat jij je ook nog eens een ander mens gaat voelen op veel meer andere vlakken! Je verandert dan niet meer elke keer voor je menstruatie in een draakje, maar blijft gewoon gedurende je hele cyclus de leukste versie van jezelf. Hoe heerlijk is dat?

 

Tekst: Vivian Reijs Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten