Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 december 2014
Sporttrends 2015
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
30 april 2014
ONE event!
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
3 december 2015
Ontgif je groenten
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
2 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –