Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
12 juni 2014
Frisse juice
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
20 oktober 2015
Glutenvrije & raw chocoladetaart
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
9 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –