Het pompoenseizoen is weer aangebroken. Pompoen is een groentesoort die vooral in de maanden september en oktober te zien zijn. Het wordt gebruikt in veel recepten: pompoenpannenkoekjes, geroosterd, pompoensoep, pompoenstamppot, pompoenrisotto of pompoenbroodjes.

Houd jij ook zo van pompoen?

De pompoen heeft een zoete smaak en geeft een lekkere zoete smaak in gerechten. Daarnaast is het ook heel gezond. Pompoen bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten en heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen de vrucht zelf is gezond. Ook zijn pompoenpitten goed voor je gezondheid. Hieronder staat waarom ze zo gezond zijn.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen:

1. Goed voor je ogen

In een pompoen zitten veel goede voedingsstoffen, zoals betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de ogen. Het zorgt voor het verbeteren van het zicht, omdat het het netvlies helpt licht te absorberen.

2. Goede huid

De antioxidanten in pompoen zijn belangrijk voor een goede huid. De betacaroteen die erin zit, zorgt voor de aanmaak van cellen van de huid. Ze zorgen voor een soepele, goede huid en gaan huidveroudering tegen. Daarnaast zorgt betacaroteen voor bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Pompoen bevat vitamine C en E die ook zorgen voor een mooie en soepele huid.

3. Gewichtsverlies

Pompoenen bevatten veel vezels en weinig calorieën. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je er weer een tijdje tegenaan kunt. En daarbij krijg je niet te veel calorieën binnen.

4. Verlaagt het risico op een hoge bloeddruk

In de pompoen zit veel kalium. Het mineraal kalium speelt een rol bij de vochtbalans in het lichaam. Het kan daardoor de bloeddruk verlagen en onder controle houden.

5. Versterkt het immuunsysteem

Pompoen versterkt het immuunsysteem door de vitamine C en betacaroteen die het bevat. Vitamine A helpt bij de bescherming tegen infecties. Ook vitamine E, ijzer en foliumzuur stimuleren het immuunsysteem.

6. Goede darmfunctie

Ook zitten er veel vezels in die zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast verlaagt vezelrijke voeding het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Pompoenpitten

Pompoen is gezond, maar pompoenpitten zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Door een klein beetje pompoenpitten te nemen, krijg je al veel vitaminen en mineralen binnen. In pompoenpitten zit vooral veel vitamine E, vitamine K, vitamine B, magnesium, zink, ijzer en kalium. Pompoenpitten kun je makkelijk toevoegen aan je ontbijt, snack, salades of soepen.

 1. Veel antioxidanten

  In pompoenpitten zitten veel antioxidanten die kunnen beschermen tegen ziekten en ontstekingen verminderen. Antioxidanten kunnen je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en daarmee beschermen tegen ziekten.

 2. Veel magnesium

  De grote hoeveelheid magnesium die in pompoenpitten zitten hebben veel gezondheidsvoordelen. Magnesium zorgt voor een gezonde bloeddruk, opbouw van botten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 3. Vitamine E

  Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast houden ze je spieren gezond.

 4. Vitamine B

  In pompoenpitten zitten ook B-vitamines waardoor pompoenpitten een goede toevoeging aan je eetpatroon kunnen zijn als je meer plantaardig wil eten en toch genoeg vitamine B binnen wil krijgen.

Wil je een lekker gerecht maken met pompoen? Misschien is deze geroosterde pompoen met amandelen wel iets voor jou.

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten