Het pompoenseizoen is weer aangebroken. Pompoen is een groentesoort die vooral in de maanden september en oktober te zien zijn. Het wordt gebruikt in veel recepten: pompoenpannenkoekjes, geroosterd, pompoensoep, pompoenstamppot, pompoenrisotto of pompoenbroodjes.
Houd jij ook zo van pompoen?
De pompoen heeft een zoete smaak en geeft een lekkere zoete smaak in gerechten. Daarnaast is het ook heel gezond. Pompoen bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten en heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar niet alleen de vrucht zelf is gezond. Ook zijn pompoenpitten goed voor je gezondheid. Hieronder staat waarom ze zo gezond zijn.
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen:
1. Goed voor je ogen
In een pompoen zitten veel goede voedingsstoffen, zoals betacaroteen. Dit is de voorloper van vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor de ogen. Het zorgt voor het verbeteren van het zicht, omdat het het netvlies helpt licht te absorberen.
2. Goede huid
De antioxidanten in pompoen zijn belangrijk voor een goede huid. De betacaroteen die erin zit, zorgt voor de aanmaak van cellen van de huid. Ze zorgen voor een soepele, goede huid en gaan huidveroudering tegen. Daarnaast zorgt betacaroteen voor bescherming van de huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Pompoen bevat vitamine C en E die ook zorgen voor een mooie en soepele huid.
3. Gewichtsverlies
Pompoenen bevatten veel vezels en weinig calorieën. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel waardoor je er weer een tijdje tegenaan kunt. En daarbij krijg je niet te veel calorieën binnen.
4. Verlaagt het risico op een hoge bloeddruk
In de pompoen zit veel kalium. Het mineraal kalium speelt een rol bij de vochtbalans in het lichaam. Het kan daardoor de bloeddruk verlagen en onder controle houden.
5. Versterkt het immuunsysteem
Pompoen versterkt het immuunsysteem door de vitamine C en betacaroteen die het bevat. Vitamine A helpt bij de bescherming tegen infecties. Ook vitamine E, ijzer en foliumzuur stimuleren het immuunsysteem.
6. Goede darmfunctie
Ook zitten er veel vezels in die zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast verlaagt vezelrijke voeding het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.
Pompoenpitten
Pompoen is gezond, maar pompoenpitten zitten ook boordevol voedingsstoffen. Ze behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen. Door een klein beetje pompoenpitten te nemen, krijg je al veel vitaminen en mineralen binnen. In pompoenpitten zit vooral veel vitamine E, vitamine K, vitamine B, magnesium, zink, ijzer en kalium. Pompoenpitten kun je makkelijk toevoegen aan je ontbijt, snack, salades of soepen.
-
Veel antioxidanten
In pompoenpitten zitten veel antioxidanten die kunnen beschermen tegen ziekten en ontstekingen verminderen. Antioxidanten kunnen je cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en daarmee beschermen tegen ziekten.
-
Veel magnesium
De grote hoeveelheid magnesium die in pompoenpitten zitten hebben veel gezondheidsvoordelen. Magnesium zorgt voor een gezonde bloeddruk, opbouw van botten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
-
Vitamine E
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast houden ze je spieren gezond.
-
Vitamine B
In pompoenpitten zitten ook B-vitamines waardoor pompoenpitten een goede toevoeging aan je eetpatroon kunnen zijn als je meer plantaardig wil eten en toch genoeg vitamine B binnen wil krijgen.
Wil je een lekker gerecht maken met pompoen? Misschien is deze geroosterde pompoen met amandelen wel iets voor jou.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
21 augustus 2017
Avocado risotto
6 juli 2014
Meet expert Evelien Blom
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
3 november 2018
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Samantha –