Met trots kondigen wij aan: onze nieuwe gastblogger Krystl!
In 2010 bracht Krystl haar eerste single ‘Golden Days’ uit. Ze won een 3FM Award en een Edison voor Beste Nieuwkomer en bracht twee albums uit met o.a. de succesvolle singles ‘Golden Days’, ‘Bottles’, ‘Fool For You’ en ‘Circles’. Krystl deed verschillende clubtours, speelde op veel festivals en zong duetten met o.a. Marco Borsato en Bløf. In 2014 stond de zangeres in de finale van het tv-programma Expeditie Robinson en op dit moment toert Krystl door Nederland met haar eerste theatervoorstelling Krystl in het KleinKrystl heeft een relatie met 3FM DJ Paul Rabbering. 
Haar zoektocht naar een gezonde levensstijl begon zo’n 7 jaar geleden. Ze onderzocht, experimenteerde, werd o.a. vegetariër en voelde zich steeds energieker worden. Sindsdien is Krystl een groot fan van healthy food en kan hier dan ook uren over praten. 
Naast zingen is yoga een grote passie. Na haar Vinyasa Flow Yoga opleiding te hebben afgerond, geeft Krystl nu ook yogales in Amsterdam.
 

W E E R S T A N D 

Ik kan wel janken; janken van de weerstand. Wanhoop, irritatie en boosheid wisselen elkaar binnen no-time af.
Ik lig op de yogamat in een Yin les. Daar waar ik hoopte een beetje te kunnen ontspannen, ben ik alles behalve rustig en relaxed.

“Hoi! Ik ben Krystl, zangeres/songwriter en daarnaast Vinyasa YogaTeacher en zo ondertussen plaats ik mezelf ook maar in het ‘health freak’ hokje. Ik ben nu zo’n 5 jaar bezig met alles wat met gezonde voeding te maken heeft. Ok, volgens mijn vriendje Paul en mijn moeder sla ik soms een beetje door (waar ik het uiteraard niet mee eens ben :-). Maar ik had regelmatig allerlei kleine lichamelijke klachten, een slechte huid en weinig energie. Ik was op zoek naar waar dat vandaan kwam en daardoor probeerde ik steeds nieuwe dingen uit op het gebied van voeding. Op wat voor voedingspatroon functioneer ik het beste? Nog steeds experimenteer ik en op dit moment ben ik even op de veganistische tour.”

Maar terug naar mijn yogamat-situatie. Want daar lig ik dan met mijn weerstand op die vierkante meter. Volledig in strijd met mezelf.
Ik probeer te doen wat ik ook tegen mijn eigen yoga studenten roep en dat is mezelf van een afstandje observeren. “Wat voel ik? Wat voor gedachten komen er voorbij?” Maar het stemmetje in mijn hoofd verdraait alles naar het negatieve: “Ik wil niet!!” en “Wat doe ik hier in godsnaam?”. Ik heb zin om te mokken en op mijn matje met mijn armen over elkaar te gaan zitten. Uiteraard houd ik me in.

Zonder weerstand geen groei
En dan moet ik heel hard lachen om mezelf, want dit is nou PRECIES waarom ik aan yoga doe. Naast dat yoga ook echt wel een heavy work-out kan zijn, is het juist die weerstand die ik telkens opzoek. Zonder weerstand geen groei wordt er gezegd. Deze rubberen mat is een waanzinnige spiegel en ergens is dat telkens best wel weer shocking, maar vooral erg leerzaam. Hoe ik soms in het dagelijks leven op ingewikkelde situaties reageer, zo loop ik er hier op de mat ook tegenaan. Ik raak lichtelijk geïrriteerd, of mijn perfectionisme neemt het van me over, óf ik vind dat ik niks kan. Ik vergeet sowieso door te ademen.

Yoga leert me om door te ademen als het lastig wordt
Voor mij is yoga bijzonder. De mat geeft me de gelegenheid om in te tunen bij mezelf, even stil te staan en waar te nemen in plaats van overal klakkeloos op te reageren. En misschien wel het belangrijkste; yoga leert me door te ademen als het lastig wordt, in welke ogenschijnlijk ingewikkelde houding of lastige situatie buiten de veilige yogastudio dan ook. Yoga verveelt nooit, want iedere keer als je dat matje opstapt, voel je je anders. Elke dag sta je met een ander gevoel op; je voelt je blij en energiek of juist somber en totaal futloos.

Wat ik ook vooral niet moet vergeten is dat ik dit alles en mezelf ook weer niet TE serieus moet nemen. Iets wat ik van nature doe en misschien wij allemaal wel; je wilt altijd de beste versie van jezelf zijn. Juist dat leer ik nu steeds meer los te laten. Loslaten en iets soms ook gewoon te laten zijn.

krystl

Zo kom ik bij de 80-20 regel uit van Vivian. Tuurlijk, gezond eten is belangrijk en ik heb door van alles uit te proberen ontdekt dat ik me toch echt energieker voel en mijn huid beter is als ik geen lactose tot me neem. Maar het leven moet wel leuk blijven. Dus ik zeg ook gewoon JA tegen chocolade (wel de pure versie dan 🙂 ) en tegen een gin tonic op een lekker terrasje. En ik probeer me er dan daarna ook niet schuldig over te voelen. Toch weer een beetje weerstand. Misschien moet ik dan nu ook meteen maar toegeven dat Paul en mijn lieve moedertje stiekem soms best wel een beetje gelijk hebben..

Tekst: Krystl voor VivOnline

Momenteel toert Krystl door Nederland met haar eerste theatervoorstelling Krystl in het Klein. Wij zijn al geweest, en geloof ons, hier wil je heen!! Een intieme avond, een gouden keeltje, groots genieten. Hier kun je vinden waar Krystl de komende tijd nog zal spelen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten