Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerde berichten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
15 februari 2017
FRIET
17 december 2015
Strakke benen en billen?
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
4 december 2014
Foodtrends 2015
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
18 maart 2018