Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
2 juni 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –