Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken komt al jarenlang het effect van de natuur op onze gezondheid naar voren. Dat verklaart ook niet voor niets waarom zo veel mensen op vakantie gaan naar de natuur. Voel jij je ook vaak verkwikt als je een bos- of strandwandeling hebt gemaakt of een weekje in de bergen hebt gekampeerd? In dit artikel lees je waarom in de natuur zijn zo gezond voor je is.
Buiten zijn boost je kortetermijngeheugen
Wandelen in een natuurlijke omgeving (in plaats van in een stedelijke omgeving) heeft een positief effect op je kortetermijngeheugen, blijkt uit onderzoek. Heb jij de mogelijkheid om in je pauze naar buiten te gaan en is er een park in de buurt, grijp dan je kans!
Het vermindert stress
Uit onderzoek is gebleken dat het stresshormoon cortisol beduidend minder is aanwezig is in het bloed van mensen die een tijd in de natuur hebben doorgebracht. Ook zou de hartslag lager zijn. Wanneer je aan het stressen bent, is het dus een goed idee er even tussenuit te gaan. Ook al voel je weerstand, zal het je toch goed doen om even naar het park, het bos of de polder te gaan voor een fiets of wandeltochtje.
Je hebt meer energie
Buiten zijn, of zelfs maar naar afbeeldingen kijken met natuur erop, zorgt ervoor dat we ons mentaal energieker voelen, wijst een studie uit. Wat kun je met deze informatie? Kijk af en toe eens uit het raam als er bomen te zien zijn en verander de achtergrond van je computer- en telefoonscherm in een natuurfoto.
Het kan depressie en angst tegengaan
Tijd doorbrengen in de natuur kan behulpzaam zijn bij depressie en angst. Ook is gebleken uit onderzoek dat dit ons zelfvertrouwen en onze gemoedstoestand een boost kan geven.
Zit je niet zo lekker in je vel? Ga tenminste elk weekend even de natuur in. Over het algemeen vindt iedereen dat hij of zij dit te weinig doet, dus er wil vast wel iemand met je mee!
Buiten zijn maakt je hoofd leeg
Ben je een piekeraar? Wanneer je door een prachtig natuurgebied loopt, de wind door je haar waait of de zon op je gezicht schijnt, kun je een onwijs gevoel van ontzag voelen voor moeder natuur. Dit kan ervoor zorgen dat je plotsklaps helemaal niet meer aan het piekeren bent. Je hoofd is leger, je bent meer open en ontvankelijk voor wat er is.
Het verhoogt je vitamine D-gehalte
We weten allemaal dat het licht van de zon ons voorziet van vitamine D in ons lichaam. Voldoende buiten zijn zorgt ervoor dat we genoeg vitamine D opnemen. Vitamine D is belangrijk voor vele functies in ons lichaam. Daar lees je hier meer over.
Meer de natuur in dus!
Er zijn nog veel meer redenen waarom in de natuur zijn zo gezond voor ons is. Vrijwel iedereen vindt de natuur ingaan ook nog eens leuk. Het doet ons goed. Waarom dit precies zo is, blijft een onderwerp wat onderzocht wordt. Toch is het voor veel mensen lastig om los te breken van het dagelijks leven en naar buiten en de stad uit te gaan. Daarom krijg je een paar tips om dit makkelijker te maken:
- Plan een dag, bijvoorbeeld één keer per maand, waarop je met je gezin of iemand anders een wandeling ergens maakt. Door het in te plannen en het samen te doen met anderen heb je grotere kans dat je het daadwerkelijk doet.
- Vind je het moeilijk om het nut in te zien van wandelen, wanneer je veel werk te doen hebt? Lees dan eens dit artikel over nuttig zijn en lees hoe ontspanning je juist nuttig maakt.
- Vind je het nog steeds moeilijk om gemotiveerd te zijn om de natuur in te gaan? Lees dan eens waarom wandelen zo goed is. Zie wandelen ook als een manier om af te vallen. Wil je meer motivatie om af te vallen? Lees dan dit artikel.
- Heb je kinderen? Kinderen vinden het fantastisch om buiten te ravotten. Ga met ze naar het bos en speel spelletjes of ga beukennootjes zoeken. Laat ze een hut bouwen of paddenstoelen zoeken. Bouw een zandkasteel op het strand of zoek schelpen met de kinderen. Wanneer je er een uitje van maakt voor het hele gezin, is het in de natuur zijn veel leuker!
Tekst door Marieke de Groot
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
6 juli 2014
Meet expert Evelien Blom
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
25 juli 2015
Voeding met Viv
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
8 september 2015
Healthy Kids
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
26 juli 2018
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –