Ingrediënten

  • 3 flinke wortels
  • 0.5 teentje knoflook
  • Gedroogde chiliflakes
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 theelepel gemberpoeder of wat vers geraspte gember
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 0.5 citroen
  • Zout en peper

Kook de wortels in stukken in zo’n 15 minuten gaar. De wortels zijn klaar als je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Giet af, spoel af met koud water en laat uitlekken.

Doe de wortels in een keukenmachine (of hoge beker als je een staafmixer gebruikt) en voeg de halve teen knoflook, de tahin en het gemberpoeder toe. Pers de citroen uit en voeg ook toe, samen met een eetlepel olijfolie en wat gedroogde chiliflakes.

Mix tot een geheel; misschien moet je een paar keer de spread van de randen schrapen om alles goed mee te laten draaien. Als het te dik is, kun je nog wat olijfolie of citroensap toevoegen.

Serveer de spread op een schaaltje, druppel er nog wat olijfolie overheen en bestrooi met het geroosterde sesamzaad. Eventueel kun je er ook nog wat gemalen chiliflakes overheen strooien. Afgesloten in een potje kun je de spread zo’n 5 dagen bewaren.

Heerlijk op een rijstwafel, als dip voor rauwe groenten of onder wat plakjes tomaat op je speltboterham.

Recept: Fleur Onderstijn