Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
8 maart 2016
Detox kan elke dag
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
16 december 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –