Heeft jouw kindje ook vaak last van verkoudheid, slaapproblemen, huiduitslag of andere kinderkwaaltjes? Voor veel ouders kan het een flinke uitdaging zijn om de juiste remedie te vinden. Kinderaromatherapie is een 100% natuurlijke remedie voor gezondheid en het geluk van je kind. Natuurlijk dragen ook gezond eten, opvoeding, bewegen en ontspanning bij aan een gezond en gelukkig kind.

Marcia’s tips
Marcia Korenhof is kinderaromatherapeut, kinder(op)voedingscoach, kinderyogadocent en schrijfster van Mama’s Toverboek waarin ze 50 voedings- en aromatips beschrijft. Speciaal voor Vivonline heeft Marcia de meest fijne tips op een rijtje gezet voor eerste hulp bij kinderkwaaltjes!

Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en de keel. Je kind kan niezen, snotteren, hoesten, keelpijn hebben, hees zijn of last van oren krijgen. Vooral als je kind naar het kinderdagverblijf of naar school gaat, kan het vaak verkouden zijn. Sommige kinderen zijn wel 10 keer per jaar verkouden!
Bij verkoudheid kun je een verlichtend warm bad voor kinderen vanaf 2 jaar maken. Baden kan in neutrale badolie of eventueel met een klein beetje honing. Cleopatra stond bekend om haar bad ritueel met melk en honing. Meng in 2 eetlepels honing 2 druppels essentiële olie zoals lavendel of citroen. Laat het bad vollopen en doe als laatste het badmengsel erbij. Even mengen en relax!

Schaafwondjes

Als je kind valt of ergens langs schaaft, kan er een schaafwond ontstaan. Lavendelolie is ideaal voor schaafwondjes, blauwe plekken en bulten. Essentiële olie kun je niet puur op de huid gebruiken, behalve lavendel en teatree. Lavendelolie is een fantastische eerste hulp voor jong en oud. Bij wondjes, blauwe plekken en bulten kun je 1 druppel puur aanbrengen. Let wel op dat je een 100% zuivere lavendelolie koopt. Soms wordt het gemengd met pepermuntolie en dat kan prikken!

Slaapproblemen

Slaapproblemen komen veel voor bij kinderen. Baby’s die niet doorslapen, peuters die ouders wakker houden, maar ook oudere kinderen kunnen ’s nachts naast je bed staan. Lavendel is een geliefde kinderolie en werkt super om beter te slapen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen sneller inslapen en meer uitgerust wakker worden. Doe voor het slapengaan een paar druppels lavendelolie op het kussen van je kind. Zorg alleen dat je niet je allermooiste satijnen beddengoed gebruikt. Sweet dreams!

Huiduitslag

Huiduitslag is een verandering van de huid waarbij roodheid, schilfering, vlekjes en bultjes kunnen ontstaan. De rode huid brengt vaak jeuk met zich mee. Huiduitslag kan ook een symptoom zijn van een kinderziekte zoals waterpokken, vijfde of zesde ziekte, mazelen, rode hond of roodvonk. Door de Bmr-prik komen mazelen en rode hond vrijwel niet meer voor. Huiduitslag kan ook ontstaan door een allergie voor zonlicht, medicijnen, bepaalde voedingsstoffen, parfum of een insectenbeet. Heeft je kind last van huiduitslag? Meng in een schaaltje 2 eetlepels amandelolie of (gesmolten) kokosolie en voeg hier 2 druppels essentiële olie (lavendel of roomse kamille) aan toe. Breng dit aan op de kinderhuid en herhaal dit 2 keer per dag. Voor baby’s kun je pure kokosolie of amandelolie gebruiken.

Buikpijn

Buikpijn bij kinderen kan veroorzaakt worden door stress, angst, spanning of gebrek aan zelfvertrouwen. Als er geen lichamelijk oorzaak gevonden kan worden, noem je dit functionele buikpijn. Kinderen verkrampen vaak als ze buikpijn hebben en houden onbewust de adem in. Dit maakt de pijn alleen maar erger. Kinderyoga kan kinderen met functionele buikpijn helpen het verschil te ervaren tussen spanning en ontspanning. Bij kinderbuikpijn kun je ook een massageolie aanmaken. Meng 2 eetlepels amandelolie met 2 druppels essentiële olie (mandarijn) en masseer de kinderbuik met de klok mee.

Oorpijn

Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in het middenoor. Een middenoorontsteking begint met een verkoudheid. Vaak gaat oorpijn binnen 2 à 3 dagen over. Ga naar de huisarts als je kind koorts heeft, de pijn erger wordt of als de oorpijn niet na 3 dagen over is. Maak bij oorpijn een uienzakje voor je kind. Snijd 1 ui fijn en doe er 4 druppels lavendelolie op. Meng het door elkaar, wikkel een warme doek er omheen en leg het op het zere oor van je kind.

Constipatie

Bij een lichte vorm van constipatie geldt de gouden regel van drie: méér water drinken, méér groente, fruit en vezels, en méér bewegen. Constipatie is een verandering in het ontlastingspatroon. Veel kinderen tussen 2 en 8 jaar oud hebben last van verstopping. Wanneer ze het vervelend vinden om op school naar het toilet te gaan, kunnen ze soms de ontlastingsreflex onderdrukken.

Recept tegen verstopping

Wil je op een makkelijke en toch lekkere manier voor wat extra vezels zorgen? Hieronder volgt een eenvoudig recept om je kids gezonde ontbijtwafels voor te schotelen. De wafels bevatten havermout, speltmeel en lijnzaad die op hun beurt allemaal de spijsvertering en darmwerking kunnen bevorderen.

Ingrediënten (voor circa 8 wafels): 100 gram havermout, 100 gram speltmeel, 400 ml amandel/kokosmelk, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 4 biologische eieren, 2 eetlepels lijnzaad, 1 flinke theelepel kaneel (ceylon), 1 theelepel vanillepoeder en een snufje zout.

Bereiding: doe alle ingrediënten in de blender. Gebruik een wafelijzer, bestrijk met een beetje kokosolie, en bakken maar. Zoet de wafels eventueel met wat ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.

Tip: Wist je dat kaneel super gezond is en bovendien bijdraagt aan een betere concentratie op school? Mooi meegenomen!

 

 

Marcia Korenhof www.marciakorenhof.com voor Vivonline – Oliën via www.aromakids.nl

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten