Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
1 april 2015
Saoto soep
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
22 september 2015
Beste eitjes
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
22 augustus 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –