Kalkoen met kerst? Het is een klassieker, maar niet voor niets. En klassiekers kun je best in een gezonde en verrassende variant maken. Onze kerstkalkoen gevuld met peer is minder ingewikkeld dan een volledig gebraad en kost geen uren van je tijd, maar heeft wel een beetje planning vooraf nodig. Het recept is gebaseerd op twee rollades die je maakt van twee kalkoenborstfilets.
Ingrediënten voor de pekelmarinade
6 kopjes water
1/2 kopje kosjer zout (of grof zeezout)
1/2 kopje suiker
5 takjes verse tijm
1 takje verse salie
1/2 theelepel chilivlokken
Ingrediënten voor de kalkoen & vulling
2 stuks kalkoenborstfilet van circa 1 kilo per stuk (het liefst van de poelier)
2 eetlepels roomboter (of kokosvet of olie)
1 grote sjalot, fijngesneden
1 theelepel verse tijmblaadjes, gehakt
1 eetlepel verse salieblaadjes, gehakt
1/2 theelepel rode chilivlokken
kosjer zout / zee zout
1 grote harde peer, geschild en in kleine blokjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte walnoten
1 kopje broodkruim
1/2 kopje kippenbouillon
zwarte peper, vers gemalen
2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden:
slagerstouw (of siliconentouwtje)
Receptinspiratie van Sunny Anderson, Foodnetwork
Voor je tijdsplanning: de kalkoen moet (minimaal) acht uur in de pekelmarinade staan. Eenmaal gevuld en opgerold moet het nog een uur rusten in de koelkast en daarna een half uur buiten de koelkast voordat je het aanbraad en daarna nog circa een uur in de oven zet.
Bereidingswijze
Begin een dag van tevoren of vroeg in de ochtend met het bereiden van de pekelmarinade, zodat de smaken goed in het kalkoenvlees kunnen trekken en het lekker mals wordt.
1. In een grote (beslag)kom doe je alle ingrediënten voor de pekelmarinade. Leg de kalkoenborstfilet in de pekelmarinade en zet in de koelkast voor ten minste 8 uur.
2. Laat de boter smelten in een grote pan en voeg de sjalotten, salie, tijm, chilivlokken en een beetje zout toe. Fruit alles vijf minuten aan. Zet het vuur lager en voeg de perenstukjes toe die je gelijkmatig over de pan verdeeld in 1 laag. Laat het twee minuten staan, zonder te roeren zodat de peer een beetje bruint/carameliseert. Schud de ingrediënten een keer om in de pan en laat het nog 1 minuut staan en haal dan van het vuur. Doe alle ingrediënten uit de pan in een grote kom, voeg de gehakte walnoten toe, het broodkruim en de kippenbouillon. Roer voorzichtig zodat je de peer niet kapot maakt. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de vulling afkoelen.
3. Haal de kalkoenborst uit de pekelmarinade en dep droog. Vouw de kalkoen open snijd in waar nodig om een gelijkmatig groot oppervlak te krijgen, zonder er op te slaan. Leg de kalkoenstukken met de binnenkant omhoog op een groot stuk (twee lagen half over elkaar) plastic huishoudfolie. Verdeel de helft van de kalkoenvulling in het midden over de lengte van de filet. Rol het vlees strak op in de folie, waarbij de vulling mooi in het midden zit. Herhaal de stappen bij de tweede kalkoenfilet en leg beide gerolde filets tenminste een uur in de koelkast.
4. Haal de kalkoenfilet een half uur voordat je deze wil gaan bereiden uit de koelkast om langzaam op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor tot 195 graden. Haal de gerolde kalkoenfilets voorzichtig uit de folie en knoop het slagerstouw er omheen. Braad de kalkoen 1 voor 1 kort aan in een pan met een beetje olijfolie. Leg als eerste de ‘vouwzijde’ naar onderen en draai daarna de kalkoen rondom. Braad de kalkoen aan tot deze lichtbruin kleurt (circa 4 minuten per kant).
5. Leg de aangebraden kalkoenfilets in een braadslede met een beetje olijfolie en bak de kalkoen in circa 60 minuten gaar en mals in de oven. Laat de kerstkalkoen nog 15 minuten rusten voordat je deze serveer in smalle plakjes.
Tekst: Cathelijne Cras
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
10 september 2018
Dit is waarom CBD olie zo goed voor je is!
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
17 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –