Je wil gezond eten, maar je hebt weinig tijd om elke keer een gezonde maaltijd te maken. Dan kan het voorbereiden van je maaltijden, of wel ‘meal preppen’, de oplossing zijn. Hoe fijn is het als je laat thuiskomt van je werk en er een maaltijd klaar staat? Of stel dat je ’s ochtends je ontbijt alleen nog maar uit de koelkast of vriezer hoeft te pakken: heerlijk toch? Maar hoe doe je dat?
Maak een plan
Voordat je begint met het meal preppen is het goed om te kijken wat voor week je hebt. Ben je veel aan het werk? Sport je veel? Heb je veel afspraken buiten de deur? Zo kun je efficiënt boodschappen doen. Je kunt ook je maaltijden aanpassen als je een andere dag hebt dan normaal. Sport je die dag? Voeg dan bijvoorbeeld wat meer eiwitten toe.
Kies maaltijden die voor je werken
Het is belangrijk om maaltijden te maken die echt voor je werken. Je kunt bijvoorbeeld recepten opslaan die makkelijk te maken, gezond en lekker zijn. Vaak maak je grotere hoeveelheden die je dan in bakjes doet en verdeelt over de dagen. Dan is het fijn dat je maaltijden maakt, die je ook echt lekker vindt. Wil je iets nieuws proberen, probeer dan op een rustig moment of je het lekker vindt en of het voor jou gaat werken.
Werk efficiënt
Werk efficiënt bij het voorbereiden van de maaltijden. Kies een rustig moment uit waarop je in de keuken gaat staan en je gaat meal preppen. Zorg voor een goede voorbereiding: alle ingrediënten in huis, genoeg bakjes en potjes. Bepaal bij de voorbereiding wat je wil maken en hoeveel je wil maken. Kies voor lekkere en gezonde maaltijden afgestemd op wat jij in je planning hebt staan.
Goed bewaren
Bepaal van tevoren of je de maaltijden gaat bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast kun je alles bewaren en wat je op korte termijn gaat eten. Het blijft dan maximaal 3 dagen goed. De vriezer kun je gebruiken als je maaltijden voor op de langere termijn wil bewaren, maar je kunt niet alles bewaren in de vriezer. Vlees, vis, groenten en fruit wel en koolhydraatbronnen worden er vaak niet lekkerder op. Maak dan bijvoorbeeld de koolhydraatbron wat later in de week. Je hebt dan een groot deel van de maaltijd al voorbereid.
Wat kun je meal preppen?
Je kunt alle maaltijden voorbereiden die voor jou werken. Zowel het ontbijt, snack, lunch als diner. Je kunt ontbijten met overnight oats, kwart of yoghurt met fruit en granola. Als lunch kun je een salade voorbereiden, eieren of vleeswaren. Voor het diner kun je groenten, vlees/vis met een koolhydraatbron voorbereiden. Kies bijvoorbeeld voor: quinoa, rijst of pasta. Als snack kun je eigen gezonde snacks maken of neem noten, fruit of groenten mee voor tussendoor.
Het belangrijkste is om een plan voor jezelf te maken met maaltijden die aansluiten op de soort dagen die je hebt. Bereid gezonde, lekkere en makkelijke maaltijden voor die voor jou werken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerde berichten
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
9 april 2014
Ontzuren met thee
24 augustus 2020
PCOS? Dit doe je eraan!
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
8 mei 2014
Mom in shape
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
3 december 2015
Ontgif je groenten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
5 februari 2016