De natuur biedt ons allerlei bloemen en kruiden die goed zijn voor onze gezondheid. Kamille is één van die kruiden en wellicht de meest populaire kruiden die we allemaal kennen. Maar wat niemand echt beseft is hoe heilzaam dit kruid is. 

De Latijnse benaming voor deze plant is Matricaria Recutita. Al duizenden jaren wordt kamille gebruikt als genezend kruid en is nog altijd even populair. Zelfs reguliere artsen werken tot op de dag van vandaag met deze verzachtende kruiden. De geneeskracht van kamille is ontzettend divers. Het heeft een ontstekingsremmende, koortswerende en infectie bestrijdende werking. Het werkt ontsmettend en verzachtend en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden. Geneeskundige grootheden uit het oude Griekenland hebben kamille geprezen om zijn medicinale werkingen.

Een gezegde uit Rijnland luidt als volgt: ´Een kopje kamillethee helpt beter dan drie dokters.´ Hieronymus Bock schreef in zijn ´Krautterbuch;´ wat uitkwam in 1539 dat kamille het belangrijkste geneesmiddel voor artsen is. Behalve dat het mensen geneest is het plantje bekend als ´plantendokter´. Het verdient deze reputatie omdat zieke plantjes helemaal opknappen als kamille ernaast wordt geplant. Hoe bijzonder is dat! In 1987 werd het kruid tot ´Geneeskrachtige Plant van het Jaar´ uitgeroepen in Duitsland. Bovendien is kamille hulpvaardig bij het voorkomen van suikerziekte of diabetes mellitus, zo blijkt uit een Japans onderzoek van 2008.

Kamille werkt ontspannend en kalmerend

De etherische olie uit de bloemetjes van kamille heeft een licht ontstekingsremmende en ontsmettende werking. Bovendien werkt het verzachtend en kalmerend. Het wordt daarom veel in allerlei zalfjes en crèmes verwerkt. Kamille wordt ook gebruikt voor het zetten van een thee. Voor een moment van ontspanning, werkt kalmerend voor je nerveuze zelf, maar ook voor verschillende lichaamsdelen, zoals maag, darmen en keel. Het is een natuurlijk, veelzijdig en genezend kruid die in geen enkel huishouden mag ontbreken en bovendien is het goedkoper dan allerlei andere middelen.

Gebruik van kamille

Gorgelen

Bij aften,  en vooral keelpijn, mondslijmvliesontsteking en tandvleesontsteking (2 theelepels kamille oplossen in kopje heet water, even laten afkoelen en spoelen maar).

Kompressen

Gedrenkt in een oplossing van kamillethee verzachten aambeien en vaginale ontstekingen.

Stomen

Bij verkoudheid, bronchitis en hooikoorts (handje vol in een grote kom laten trekken met heet water en met een theedoek over het hoofd boven de bak dampen).

Bij koorts

Het heeft een zweetdrijvende werking (drink gedurende de koorts 3 maal per dag een kopje kamillethee van vers gedroogd kruid).

Maag- en darmklachten

Bij diaree, ontstekingen van maag en darmen, maagkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid. (drink 3 maal per dag een kopje kamillethee van vers gedroogd kruid). Dit helpt ook goed bij menstruatiepijn.

Een gezichtsstoombad

Dit is hét middel tegen een vette huid en acné.

Een kopje kamillethee helpt ook goed bij gevoelens van:

  • Rusteloosheid, stress en prikkelbaarheid
  • Irritatie, boosheid en angst
  • Kinderen en volwassenen met ADHD
  • Nachtmerries en slapeloosheid
  • Rusteloosheid bij doorkomende tanden van jonge kinderen
  • Spanningshoofdpijn

Het is een vrij onschuldige kruiden maar toch wordt geadviseerd om het niet langer dan vier weken achtereen te gebruiken. Voor langer gebruik raadpleeg een arts of fytotherapeut.

Wil je meer lezen over verschillende kruiden die je gezondheid kunnen bevorderen? Lees dan over de kruidentuin voor je lichaam.

Tekst: Danielle van de Vlag voor VIVONLINE

Bron: info.nu

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten