Oooooh wat ben ik er toch dol op: Roomboter. Lekker dik op mijn speltboterham, voor het bakken van mijn zalmmoot of in mijn bulletproof koffie, het maak niet uit, I love it.
Bang voor roomboter
Veel mensen zijn bang voor roomboter. Dit zit toch vol met verzadigde vetten hoor je ze zeggen? Dat klopt! De meningen verschillen of deze verzadigde vetten gezond of ongezond zijn. Sommige wetenschappers beweren dat ze kanker bestrijden, anderen dat ze juist kanker veroorzaken. Het wordt dan ook tijd dat men onderscheid gaat maken tussen verzadigde vetten die op industriële wijze uit plantaardige producten worden verkregen en verzadigde vetten uit dierlijk vet in de vorm van roomboter. De melk waaruit deze boter wordt gewonnen is bedoeld om aan jonge dieren te geven en moeder natuur kan het toch eenvoudigweg niet van slechte stoffen hebben voorzien.
Vitamine A & D
Naast vitamine A bevat roomboter veel vitamine D, E en K. Vitamine D zit maar in weinig plantaardige voeding dus het kan voor vegetariërs geen kwaad om te eten. Vitamine D bevordert de opname van calcium en is nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Het is dus ook erg geschikt voor de boterhammetjes van je kids.
Schildklier & bijnier
Boter is een natuurproduct. Het bestaat uit vetten die in melk zitten, er zit vrijwel geen lactose meer in. Mensen met een lactose-allergie kunnen vaak wel roomboter eten. Ook zit deze boter vol met gezonde stoffen. Het bevat de meest vitamine A. Deze vitamine is goed voor het hele lichaam en met name voor de schildklier en de bijnier. Wanneer je last hebt van je schildklier of bijnieren en je eet margarine dan is het goed voor je gezondheid om over te stappen op roomboter.
Tip: Biologische grasboter heeft de voorkeur!
Bron: Mens en Gezondheid
Gerelateerde berichten
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
4 oktober 2017
Help mij water drinken
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
25 januari 2015
Glutenintolerantie
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
12 december 2014
15 foods voor 2015
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
17 februari 2021
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
9 augustus 2015
Herman over bonen
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
15 februari 2017
FRIET
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
1 juli 2019