Oooooh wat ben ik er toch dol op: Roomboter. Lekker dik op mijn speltboterham, voor het bakken van mijn zalmmoot of in mijn bulletproof koffie, het maak niet uit, I love it.

Bang voor roomboter

Veel mensen zijn bang voor roomboter. Dit zit toch vol met verzadigde vetten hoor je ze zeggen? Dat klopt! De meningen verschillen of deze verzadigde vetten gezond of ongezond zijn. Sommige wetenschappers beweren dat ze kanker bestrijden, anderen dat ze juist kanker veroorzaken. Het wordt dan ook tijd dat men onderscheid gaat maken tussen verzadigde vetten die op industriële wijze uit plantaardige producten worden verkregen en verzadigde vetten uit dierlijk vet in de vorm van roomboter. De melk waaruit deze boter wordt gewonnen is bedoeld om aan jonge dieren te geven en moeder natuur kan het toch eenvoudigweg niet van slechte stoffen hebben voorzien.

Vitamine A & D

Naast vitamine A bevat roomboter veel vitamine D, E en K. Vitamine D zit maar in weinig plantaardige voeding dus het kan voor vegetariërs geen kwaad om te eten. Vitamine D  bevordert de opname van calcium en is nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Het is dus ook erg geschikt voor de boterhammetjes van je kids.

Schildklier & bijnier

Boter is een natuurproduct. Het bestaat uit vetten die in melk zitten, er zit vrijwel geen lactose meer in. Mensen met een lactose-allergie kunnen vaak wel roomboter eten. Ook zit deze boter vol met gezonde stoffen. Het bevat de meest vitamine A. Deze vitamine is goed voor het hele lichaam en met name voor de schildklier en de bijnier. Wanneer je last hebt van je schildklier of bijnieren en je eet margarine dan is het goed voor je gezondheid om over te stappen op roomboter.

Tip: Biologische grasboter heeft de voorkeur!

Bron: Mens en Gezondheid

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten