Bij een gezond lichaam zijn de zuren en basen in balans. Wat betekent dit precies? De zuur-base-balans heeft te maken met de pH-waarde van ons lichaam. Die varieert van volledig zuur (pH 0) tot volledig basisch (pH 14). Sommige delen van ons lichaam zijn iets zuurder, andere iets meer basisch, maar gemiddeld moet de pH-waarde van ons lichaam rond de 7 (neutaal) zijn. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.
Verzuring van je lichaam
Veel van wat we normaal gesproken eten, zoals vlees, brood, eieren en aardappelen, werkt verzurend op ons lijf. Op zo’n moment gaat het lichaam aan het werk om de pH-waarde neutraal te houden. Eén van de manieren waarop je lijf dit doet is door de overtollige zuren uit te scheiden, onder andere via de nieren.
Evenwicht bewaren
Om het evenwicht te behouden, is het belangrijk dat je voeding genoeg basische mineralen bevat. Ontbreken deze, dan gaat je lichaam ze uit je eigen botten en gewrichten halen. Op termijn kan hierdoor de kwaliteit van je botten en gewrichten achteruit gaan. Een verzuurd lichaam kan ook leiden tot het ontstaan van stemmingen als angst, stress en boosheid. En zelfs tot ontstekingen, rimpels, stijfheid, afbraak van weefsel, vasthouden van vocht en jeuk.
Verzuurd vs basisch lichaam
Zorgt een verzuurd lichaam voor spanning en stress; een basisch lichaam – ook wel alkalisch lichaam genoemd – is mede verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde, vriendelijkheid, vrede, liefde en rust. Het heeft een helende werking op je hele systeem. Te veel is echter nooit goed! Bevat je lichaam teveel alkalische mineralen, dan kun je lui en passief worden.
Balans
Om een goede balans te bereiken wordt een voedingspatroon aangeraden met 80% basenvormende en 20% zuurvormende voeding. Maar hoe weet je nou of iets zuur- of basenvormend is? Dat heeft te maken met de mineralen die de voeding bevat.
Belangrijke mineralen
- Basenvormende voeding bevat onder andere: calcium, magnesium, silicium, ijzer, natrium en mangaan
- Zuurvormende voeding bevat onder andere: fosfor, zwavel, chlorine en lithium
Dit zijn allemaal mineralen die je lichaam nodig heeft. De één is daarom niet perse beter dan de ander. Het gaat erom dat je een goede balans vindt. Voor veel mensen is het belangrijk om eerst veel basenvormende voeding te eten. Zo kun je de vaak jarenlange disbalans weer rechttrekken.
Basenvormende en zuurvormende voeding
Welke voeding is nu zuur- of basenvormend? Dat is vaak lastig om per product precies te zeggen. Hierop zijn namelijk veel factoren van invloed. Bijvoorbeeld het land van herkomst, de kwaliteit van de grond en de manier waarop het verbouwd is. Sommige bronnen spreken elkaar daarom tegen. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
- Sterk zuurvormend
Vlees, vis, gevogelte, eieren, suiker, sigaretten koffie, witbrood, frisdrank - Zuurvormend
Peulvruchten, granen (dus ook rijst, brood en havermout), kaas, aardappelen zonder schil - Zwak zuurvormend
De meeste noten en zaden, mosterd, gedroogde kokosnoot - Neutraal
Oliën van noten en zaden (van olijfolie wordt wel gezegd dat deze zelfs licht basenvormend is) - Zwak basenvormend
Amandelen, amarant, quinoa, komkommer, tomaten, verse kokosnoot - Basenvormend
De meeste groenten en fruit, maar ook melk, yoghurt, karnemelk, aardappelen met schil - Sterk basenvormend
Citroen, limoen, spirulina, chlorella en groentesappen
Wat kun je zelf doen?
Het dieet van de gemiddelde westerling bestaat voornamelijk uit granen (bijvoorbeeld brood en rijst) en vlees. Dit zorgt voor een verzuurd lichaam. Om een goede gezondheid te bereiken is het van belang dat je de zuren en basen weer in balans brengt. De snelste manier om dit te bereiken? Veel groentesappen en groene smoothies drinken, en veel salades eten!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
11 september 2014
Eetdagboek review
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
11 mei 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –