Veel vrouwen hebben last van gevoelige borsten, stemmingswisselingen, een opgeblazen buik, hoofdpijn, angst, slapeloosheid, vermoeidheid en acne voordat de menstruatie begint. Het is zelfs zo dat 75% hier last van heeft, en 20% hiervan slikt medicatie om de symptomen te bestrijden. Adaptogene kruiden kunnen er een enorme uitkomst bij zijn.

Bovenstaande symptomen worden vaak nog erger door alle hormonale onevenwichtigheden. Zo kunnen de dominante oestrogeen niveaus, progesteron en andere hormonen verdringen. Naast het nare PMS en de onaangename menstruaties, kunnen deze hormonale onevenwichtigheden – na verloop van tijd – leiden tot haarverlies, gewichtstoename, moeilijke perimenopauzale symptomen, stemmingsstoornissen, het onvermogen om zwanger te raken, en nog veel meer. 

Daarnaast hunkeren veel vrouwen naar suiker voor de menstruatie. Of ze compenseren hun slapeloze nachten met koffie, of ze verzachten hun dag met een paar glazen rode wijn. Combineer dit met chronische stress, giftige stoffen (in het milieu), te weinig beweging, en je hebt een perfecte formule om je hormonen uit balans te brengen en je PMS-symptomen te versterken.

Dus waar begin je met het onder controle krijgen van deze symptomen? Adaptogene kruiden kunnen hierbij een enorme uitkomst zijn!

Adaptogene kruiden ter verlichting van PMS

Adaptogene kruiden zijn uiteraard geen wondermiddel waarmee je al je PMS en menstruatieklachten voorgoed vaarwel zegt, maar ze kunnen zeker een hoop goed doen! En dat doen ze al helemaal als je ook bezig bent met het verbeteren van je gezonde levensstijl. Denk hierbij o.a. aan: het eten van een ontstekingsremmend dieet, het beheersen van stressniveaus en het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.

Hoe werken ze? Adaptogene kruiden zorgen voor balans. Ze reguleren je cortisol en beginnen je hormonen in balans te brengen, terwijl je lichaam ook beter in staat is om stress te beheersen. Je kunt het een beetje zien als een thermostaat die zich vanzelf aanpast om de perfecte kamertemperatuur te creëren. Ze creëren niet die bekende crash die je wel krijgt na het drinken van alcohol of cafeïne. 

Dit zijn een paar voorbeelden die adaptogene kruiden o.a. kunnen doen, in de strijd tegen PMS en menstruatie symptomen: 

 • Cortisolspiegel verbeteren
 • Laaggradige ontstekingen inperken
 • Verbeteren van de bijnierfunctie
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Vergroting van het fysieke en het mentale uithoudingsvermogen
 • Hulp om de communicatie tussen de hersenen en de bijnieren soepel te laten verlopen

De top 8 adaptogene kruiden voor het verlichten van PMS

Deze doen het erg goed in om PMS symptomen te bestrijden:

 • Maca (helpt bij: opvliegers en nachtelijk zweten)
  Voel je je warm en zweterig voor je menstruatie? Opvliegers en nachtelijk zweten is niet iets waar alleen vrouwen in de perimenopauze last van hebben. Je kunt hier last van krijgen als je ongesteld moet worden als gevolg van fluctuaties in oestrogeen. Maca is een krachtige wortel die de hormonen in evenwicht kan brengen en het seksuele verlangen versterken. Het kan ook PMS-symptomen beheren, het immuunsysteem ondersteunen, de schildklier gezond houden en meer. 
 • Siberische Ginseng (helpt bij: gebrek aan focus en productiviteit)
  Kan je je voor je menstruatie niet goed concentreren? Het kan lastig zijn om in deze periode productief en gefocust te zijn. Siberische Ginseng werkt bij: energie, uithoudingsvermogen, focus en een betere concentratie. Ginseng helpt vermoeidheid te elimineren, het immuunsysteem te ondersteunen, het geheugen en de mentale alertheid te verbeteren en slapeloosheid te verminderen. En daarnaast werkt het ook tegen angst en depressie die veroorzaakt is door stress en ontstekingsziekten. Bonus: het verhoogt het libido!
 • Gotu Kola (helpt bij: overmatige stress)
  Ben je voor je gevoel overgeleverd aan stress? PMS-symptomen verhogen de stress die je voelt. Gota Kola kan nuttig zijn als je constant hebt geleden onder stress. Door je bijnieren wat liefde te geven tijdens deze periode (en de situaties die stress veroorzaken proberen in te dammen), kun je de symptomen veel beter handelen.
 • Rhodiola Rosea (helpt bij: vermoeidheid)
  Heb je last van vermoeidheid voor je menstruatie? Probeer dan vooral dit kruid. Rhodiola Rosea-extract kun je ook wel het uithoudings kruid noemen. Het adaptogeen werkt goed bij het beheren van de stresshormonen en tegelijkertijd verhoogt het het energieniveau. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het kruid stress symptomen kan verlichten en chronische stress evenals stress gerelateerde complicaties kan voorkomen. Bonus: Rhodiola ondersteunt ook gezond progesteron.
 • Ashwagandha (helpt bij: angst en slapeloosheid)
  Last van slapeloosheid of angst voorafgaand aan de menstruatie? Ashwagandha legt als het ware de ‘stilte’ op cortisol, het geeft een diep gevoel van kalmte. Als je je moe voelt kan dit kruid vooral nuttig zijn voor het slapen gaan. Het vermindert ontstekingen, oxidatieve stress en angst, het verbetert de slaap, het geheugen, de energie en het libido. Het kan ook zware bloedingen tijdens de menstruatie verminderen. Houd er wel rekening mee dat Ashwagandha een nachtschade is, dus dat is belangrijk om te onthouden als je last hebt van nachtschade groenten.
 • Cordyceps Sinensis (helpt bij: onbedwingbare trek in junkfood)
  Word je ook zo gek van al die cravings naar ongezond eten? Cordyceps Sinensis is een medicinale paddestoel die helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, wat de oorzaak kan zijn van onbedwingbare trek. Het helpt ook bij het voeden en ondersteunen van uw bijnieren en het verbeteren van de leverfunctie. Onderzoek toont aan, dat cordycepin (een extract van Cordyceps Sinensis) een geweldige antioxidant en kankerbestrijder is, terwijl het tegelijkertijd ontstekingen vermindert. Bonus: het is een geweldig afrodisiacum.
 • Zoethoutwortel (helpt bij: hormonale puistjes)
  Word je gepest met een vette huid en puistjes als onderdeel van je PMS-symptomen? Het kan te wijten zijn aan testosteron. Zoethout kan helpen omdat het de productie blokkeert van die androgenen (voornamelijk mannelijke hormonen) , die ervoor zorgen dat er overal puistjes verschijnen. Zoethoutwortel heeft een lange geschiedenis in de Chinese geneeskunde omdat het microben en virussen bestrijdt. Het verhoogt ook de energie en het vermindert ontstekingen.
 • Reishi (helpt bij: immuniteit)
  Heb je de neiging om een verkoudheid op te lopen in de tweede helft van je cyclus? Reishi is een paddenstoel die de bijnier-sterkte opbouwt, je weerbaarder maakt tegen stress en helpt verkoudheden op afstand te houden door het immuunsysteem te versterken.

Hoe lang duurt het voordat adaptogenen hun werk doen?

Adaptogene kruiden werken op zichzelf heel goed en doen dit nog beter als je een gezonde leefstijl hanteert. Houd er wel rekening mee dat het geen quick fix is. Het kan soms 2 tot 3 maanden duren voordat ze echt helemaal goed hun werk doen. 

Hoe kun je de effectiviteit vergroten?

Je kunt de maximale voordelen van adaptogene kruiden ervaren (en dus afscheid nemen van je menstruatieproblemen), als je voldoende beweegt, slaapt en je levensstijl op de volgende 3 manieren inricht:

 • Eet een ontstekingsremmend dieet
  PMS en ontstekingen kunnen hand in hand gaan, wat de symptomen kan versterken en kan bijdragen aan veel ziektes. Probeer daarom gluten, zuivel, suiker, bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent te mijden. Vervang dit voor veel ontstekingsremmende voeding zoals bijvoorbeeld: wild gevangen vis, blad- en kruisbloemige groenten en suikerarm fruit zoals avocado en bessen.
 • Goed omgaan met stress
  Je lichaam geeft cortisol vrij, een stresshormoon dat wordt afgescheiden door je bijnieren, dit gebeurt alleen op bepaalde momenten van de dag en in tijden van stress. Als je langdurige chronische stress ervaart, maken de bijnieren overuren en geven ze extra cortisol af, waardoor andere hormonen uit balans raken. Yoga, diepe ademhaling en meditatie zijn geweldige manieren om cortisol te beheersen. 
 • Houd de bloedsuikerspiegel stabiel
  Als de insuline omhoog gaat stijgt ook het oestrogeen. Symptomen zoals stemmingswisselingen, zware menstruatie, een laag libido en een opgeblazen gevoel kunnen dan het gevolg zijn. Sla geen maaltijden over tijdens je menstruatie. Vul je bord met vet, eiwit en vezels, de perfecte combi! Het beperken van eenvoudige koolhydraten kan helpen de belasting op je hormonen te verminderen.

Hulp inschakelen bij het verminderen van PMS-klachten?

Kun je wel wat hulp gebruiken om je PMS-klachten te verminderen? Deze masterclass van 60 minuten en de bijbehorende kookvideo’s gaan jou helpen. Klik hier als je nieuwsgierig bent naar deze masterclass.

Tip: Nore More PMS supplement

Speciaal voor vrouwen zoals jij heb ik een unieke formule NO MORE PMS‘ ontwikkeld.

Wat zit er precies in dit supplement?

 • Vitex Agnus Castus kan premenstruele symptomen verlichten, zoals pijnlijke borsten, vocht vasthouden en moodswings. Naast dat het kruid is in te zetten ter ondersteuning van een normale menstruatie, is het door de regulerende werking op het neuro- en endocriene systeem ook inzetbaar bij stress en spanning.
 • 5HTP bevordert een goede gemoedstoestand en zorgt daarnaast voor voldoende serotonine en melatonine (het slaaphormoon).
 • Rhodiola vermindert stressreacties in je lichaam en verhoogt je energieniveau. Dagelijks gebruik van Rhodiola extract draagt bij aan een optimale mentale en cognitieve conditie. Het verbetert de gemoedstoestand door de activiteit te reguleren van serotonine, dopamine en noradrenaline.

Ben jij helemaal klaar met jouw PMS klachten? Klik dan hier om het supplement te bestellen.

Online programma ‘In 8 weken hormonaal in balans’ 

Wil je met al jouw hormonale klachten aan de slag, dan is mijn programma ‘In 8 weken hormonaal in balans’  wellicht iets voor jou. Dikke kans trouwens dat het je niet alleen van die vervelende premenstruele klachten afhelpt, maar dat jij je ook nog eens een ander mens gaat voelen op veel meer andere vlakken! Je verandert dan niet meer elke keer voor je menstruatie in een draakje, maar blijft gewoon gedurende je hele cyclus de leukste versie van jezelf. Hoe heerlijk is dat?

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten