Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
4 december 2014
Foodtrends 2015
12 juni 2014
Frisse juice
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
9 juni 2016
Rode linzensoep
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
31 juli 2014
A kiwi a day…
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
8 maart 2016
Detox kan elke dag
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
28 oktober 2014
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –