Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
5 oktober 2018
Viv’s detox
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
1 oktober 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –