Het tegenaan van voedselverspilling begint bij jezelf in de supermarkt.
Hoe slimmer je boodschappen doet, hoe minder voedsel je verspilt. Minder voedselverspilling is beter voor de planeet, je portemonnee en je gemoedsrust. Hieronder staan tips hoe jij boodschappen kunt doen en voedselverspilling tegen gaat.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
Kies voor groenten die rauw of gekookt gegeten kunnen worden
Je hebt minder kans om voedsel te verspillen als je voor producten kiest waarbij je meerdere manieren hebt om deze te eten. Spinazie bijvoorbeeld kun je gebruiken in de salade, smoothie, gerechten of versnippert in de pastasaus.
-
Voeg smaak toe met houdbare producten
Het is heel lekker om verse kruiden ergens aan toe te voegen. Helaas worden deze vaak weggegooid. Neem verse kruiden mee als je zeker weet dat je het helemaal gebruikt. Kies anders voor bijvoorbeeld uien, knoflook, gember, citroen, limoen of gedroogde kruiden.
-
Kies voor een makkelijke voorbereiding
We zijn vaak druk en kiezen voor een makkelijke voorbereiding. Kies voor snelle en makkelijke groenten, zoals broccoli, paprika of courgette. Artisjok bijvoorbeeld geeft een grotere voorbereiding. Of kies voor kleinere stukken vlees en vis. Makkelijk en snel zorgt voor minder verspilling.
-
Wees je ervan bewust
Als je iets weggooit, kijk dan naar wat, hoeveel en waarom je dit weggooit. Wees je ervan bewust en kijk naar hoe je dit kunt minderen. Hoe meer je je ervan bewust bent, hoe minder verspilling later.
-
Eet wat je koopt
Soms kopen we (onbekende) producten waar we iets mee willen doen, maar er vervolgens toch niet zoveel tijd en zin voor hebben. Je zal minder verspillen als je eerlijk bent over wat je wel en niet gaat eten en gebruiken.
-
Wees strenger voor jezelf
Tegenwoordig proberen we veel producten uit, maar als we blijven kopen, stapelt het op en gooien we het vervolgens weg. Koop nieuwe producten over langere tijd en kijk ook naar wat je wel hebt.
-
Plan je maaltijden vanuit de koelkast en niet uit een boek
Wanneer we een recept koken, kopen we specifieke ingrediënten, negeren we wat we hebben en gooien ze vervolgens weg. Probeer eerst te kijken naar je koelkast wat er bijna over datum is bijvoorbeeld en laat je daardoor inspireren voor een recept.
-
Koop neutrale producten en voeg smaak toe
Koop producten die lang houdbaar zijn als basis. Groenten die langer houdbaar zijn, rijst, quinoa etc. Voeg dan smaak toe met producten die wat minder lang houdbaar zijn. Deze zijn een risico weggegooid te worden.
-
Houd je voorraadkast bij
Je voorraadkast bijhouden met lang houdbare producten zorgt ervoor dat je per week een paar verse producten hoeft toe te voegen. Dat zal zorgen voor minder verspilling.
-
Een bijgewerkt en herbruikbaar boodschappenlijstje
Maak een lijstje met producten die je handig, lekker, nodig en makkelijk vindt. Gebruik dit boodschappenlijstje vaker om zo minder af te dwalen.
Voorbeelden van vers en lang houdbaar
- Groenten: spinazie, kool, broccoli, bloemkool, wortelen, selderij, courgette en paprika
- Fruit: appels, sinaasappelen en meloen
- Smaak: knoflook, gember, uien, citroen, sjalotten, limoen en chilipeper
- Eiwitten: kip, kalkoen, biefstuk, garnalen, tofu en eieren
In de voorraadkast (dit staat er trouwens in mijn voorraadkast)
- Oliën: kokosolie, sesamolie
- Granen: rijst, quinoa, speltpasta, haver of amaranth
- Bonen en peulvruchten: linzen, kikkererwten, bonen en sojabonen
- Gedroogde kruiden: kaneel, oregano, tijm, kurkuma en komijn
- Dips: hummus, miso, mosterd en sojasaus, peper
- Smaak: honing en ahornsiroop
- Noten en zaden: amandelen, walnoten, zonnebloempitten en pompoenpitten
De laatste tips:
- Bevroren groenten en fruit
- Houdbare soja-, amandel-, of kokosmelk
- Speltbrood in de vriezer
Door deze tips te volgen, vermijdt je tijd en geld om producten te kopen die je niet gebruikt. Daarbij zal het koken makkelijker zijn, omdat je altijd de juiste producten in huis hebt.
Wil je ook weten wat er in mijn koelkast staat? Dat vertel ik hier.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
8 maart 2016
Detox kan elke dag
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
8 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –