Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.
Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?
Variatie
Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
Haal je vitamines uit verschillende producten
Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.
Elke dag een andere smoothie
Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.
Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.
Mentaal
Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.
‘Eet de regenboog’
Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.
Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep. Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl
Bron: mindbodygreen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
10 oktober 2019
Chocolade Hazelnoot Mousse, om bij weg te dromen
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
30 april 2014
ONE event!
23 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –