Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.
Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?
Variatie
Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.
Haal je vitamines uit verschillende producten
Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.
Elke dag een andere smoothie
Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.
Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.
Mentaal
Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.
‘Eet de regenboog’
Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.
Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep. Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.
Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl
Bron: mindbodygreen
Gerelateerde berichten
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
23 februari 2016
Hongergevoel?
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
10 november 2015
Viv Health Event
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
1 september 2014