Elke ochtend dezelfde smoothie, hetzelfde bakje kwark of havermout. Of altijd dezelfde salade voor de lunch. We hebben allemaal onze favoriete maaltijden die we het liefst elke dag eten. Het is vaak makkelijk, voldoende en je weet dat je het lekker vindt. Dat is meestal de reden waarom wij vasthouden aan dezelfde maaltijden.

Maar is het wel zo gezond om vast te houden aan vaste eetgewoonten?

Variatie

Er zijn veel mensen die vasthouden aan bepaalde eetgewoonten. Het kiezen van een maaltijd kost vaak tijd en we willen het liefst iets wat makkelijk, lekker en gezond is. Het is ook goed om een maaltijd te hebben die jou helpt gezond te blijven eten, maar dit hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Je kunt een vast en gezond eetpatroon hebben en daarbij genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Haal je vitamines uit verschillende producten

Het is heel belangrijk om te variëren. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die kunnen wij niet uit één of enkele voedingsgroepen halen. Het eten van verschillende soorten gezonde producten kan ook een belangrijke rol spelen bij een grote bacteriële diversiteit in je darmen. Een avocado bijvoorbeeld is heel gezond en bevat goede voedingsstoffen. Maar het bevat niet dezelfde vitaminen en voedingsstoffen als in een ander stuk groente of fruit.

Elke dag een andere smoothie

Daarbij hoef je niet helemaal je vaste eetpatroon om te gooien, maar kun je ook variëren in een bepaalde voedingsgroep. Elke dag wat afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit in je smoothie bijvoorbeeld.

Bovendien heeft elk lichaam andere behoeften, dus is het goed om te kijken naar wat jij nodig hebt.

Mentaal

Voeding is nodig voor ons lichaam en geest. Je kunt elke dag dezelfde maaltijd eten, die voldoet aan je voedingsbehoeften. Maar voeding is ook een mentaal stukje van ons leven. Het hebben van diversiteit en genieten van het leven is ook onderdeel van de mens. Als je je goed, gezond en happy voelt is het goed om dat gevoel te behouden. Als je niet geniet van je eetgewoonten is het een idee om af te wisselen om het zo leuker voor jezelf te maken.

‘Eet de regenboog’

Sommige mensen willen hun maaltijd zo kleurrijk mogelijk maken. Ze ‘eten de regenboog’. Dit is de manier om een verscheidenheid aan groenten en fruit binnen te krijgen. Verschillende groenten en fruit leveren combinaties van vitaminen en mineralen, maar de kleur is ook belangrijk. De kleur geeft namelijk phytonutriënten aan die fungeren als antioxidanten. Anthocyaninen worden in rood, paars en blauwachtige gevonden. Bijvoorbeeld in rode kool, blauwe bessen en granaatappel. Anthocyaninen beschermen ons DNA, verminderen ontstekingen en voorkomen schade aan onze cellen.

Het is goed om na te gaan wat je eet en waar je nog wat mist. Ons lichaam heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Indien je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en geniet van het eten, kan het vasthouden aan vaste eetgewoonten geen kwaad. Het is dus belangrijk om te variëren en je kunt ook vasthouden aan eetgewoontes, maar wel te variëren binnen een bepaalde voedingsgroep.  Om jezelf een beetje te helpen, kun je proberen ‘de regenboog te eten’.

 

 

Tekst: Tisha den Otter voor Vivonline.nl

Bron: mindbodygreen

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten