Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
2 juli 2014
Aan het infuus
10 juli 2015
Voeding met Viv
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
11 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –