Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?
Tijdwinst door magnetron?
Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.
Dood voedsel?
Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.
Een andere manier van verhitten
Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.
Plastic in de magnetron
Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.
Risico’s bij onvoldoende verwarming
Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!
Verlies van Vitamine B12 in de magnetron
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.
Zwangere vrouwen en kinderen
Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.
Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
25 augustus 2014
Vegan choco dessert
22 mei 2015
Smaak en kleuren
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
11 december 2014
Sporttrends 2015
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
14 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –