Een magnetron is heel fijn om in huis te hebben. Het scheelt enorm in tijd en gemak als je geen tijd of zin hebt om te koken. Een maaltijd in de oven, en binnen een paar minuten is je eten klaar. Ideaal! Maar, is dit wel zo ideaal? Hoe gezond is het gebruik van een magnetron eigenlijk?

Tijdwinst door magnetron?

Eten is natuurlijk niet alleen iets dat je ‘moet’, het is ook de gelegenheid om met aandacht en ontspanning met voeding en gezondheid bezig te zijn. Er zijn zoveel dingen op een dag die tijd kosten. Dus waarom niet even de tijd nemen om gezond voedsel te bereiden? Dé drie belangrijkste pijlers van onze gezondheid zijn voeding, beweging en ontspanning. Dus richt je aandacht op alle drie, dan ben je pas echt gezond bezig. Maak er een dagelijkse gewoonte van om in de avond eten te bereiden. Niet over nadenken, gewoon doen! Net als het poetsen van je tanden, dat doe je ook gewoon. In het begin is het misschien een opgave omdat je het niet gewend bent, maar na een tijdje wordt het een vaste dagelijkse, gezonde, gewoonte.

Dood voedsel?

Voeding hoort ons energie te geven. Het is brandstof voor je lichaam. Het gaat niet alleen om de dagelijkse vitamines en calorieën die je binnenkrijgt, het gaat ook om de vitaliserende waarde die voeding ons geeft! Magnetron voedsel is vaak ‘dood’. Dood? Ja, dit heeft te maken van zogeheten biofotinen: lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes worden gevormd tijdens stofwisselingsprocessen die energie leveren in levende organismen. Het meten van deze deeltjes is een maat voor de energie in levende organismen. Dit is super belangrijk voor onze gezondheid! Er wordt veel onderzoek gedaan of het meten van lichtdeeltjes een diagnosemethode kan zijn. Zieke cellen stralen nou eenmaal ander licht uit dan gezonde cellen. Het zou dus zo kunnen zijn dat door bereiding in de magnetron, het grootste deel van de biofotonen vernietigd wordt. Hier is echter nog onderzoek naar of dit ook echt zo is.

Een andere manier van verhitten

Als je eten verhit in de magnetron, is dit een andere verhitting dan verhitting via vuur. Als voedsel wordt verhit in de magnetron, wordt dit gedaan via het heel snel trillen van cellen. De celstructuren van je voedsel botsen op deze manier zo hard tegen elkaar, dat ze worden beschadig en zelfs onherkenbaar worden gemaakt voor ons lichaam! Oei.

Plastic in de magnetron

Veel magnetron maaltijden kun je opwarmen in de verpakking. Ook dit is niet gezond, opwarmen en ontdooien in plastic (dit geldt ook voor plastic schaaltjes!) zorgt voor het vrijkomen van xeno-oestrogenen. Dit zorgt voor een verstoring in de hormoonhuishouding.

Risico’s bij onvoldoende verwarming

Het kan bij de opwarming met de magnetron heel makkelijk gebeuren dat voedsel niet overal even heet is. Het te koude voedsel kan dan makkelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Daarnaast kan het te warme voedsel makkelijk verbrandingsverschijnselen in de mond geven. Dus als je restjes opwarmt: roer dit dan regelmatig goed door!

Verlies van Vitamine B12 in de magnetron

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30 tot 40 procent van de vitamine B12 verloren gaat in de magnetron. Dat is veel! Zeker gezien we al niet veel vitamine B12 binnenkrijgen. Het zou dus daarom zeer goed kunnen dat steeds meer mensen een B12 tekort hebben. B-vitamines als B12, foliumzuur en B6 zijn erg gevoelig voor verhitting, zuurstof en licht. Omdat slechts 3% van onze voeding onbewerkt is, is het toch al een hele klus om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.

Zwangere vrouwen en kinderen

Er wordt door vele bronnen gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en kinderen echt niet in de buurt mogen komen bij een werkende magnetron, vanwege het ‘lekker’ van straling.

Als het voor zwangere vrouwen en kinderen niet goed is, misschien is het dan beter voor iedereen om uit de buurt te blijven van de stralingen van de magnetron, en dus van de magnetron.

Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: Rineke Dijkinga

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten