We willen allemaal gezonder eten, maar vaak klinkt dit net iets makkelijker dan dat het eigenlijk is. Welke producten zijn nu eigenlijk gezond en hoe voorkomen we nou dat we tóch die snicker nog snel op de band leggen bij de kassa?

Bereid je maaltijden van tevoren

Als je gezond wil eten is het handig om van tevoren te bedenken wat je wil eten. Als je hier van tevoren over nadenkt is het makkelijker om dit gezonde gerecht ook daadwerkelijk te koken. Nóg handiger is om je maaltijden van tevoren te bereiden. Wanneer je dan laat thuis komt van je werk, staat er alvast een gezonde soep of salade in de koelkast. Zo is de verleiding om iets ongezonds te halen kleiner en je kan meteen eten als je thuis komt!

Ook makkelijk is om wanneer je avondeten maakt een portie extra te maken. Deze kan je dan de volgende dag meenemen naar je werk, zo heb je meteen een gezonde lunch!

Kies groenten als basis voor je gerecht

Als je bedenkt wat je wil gaan eten, begin dan met groente. Groente is gezond en bevat weinig calorieën, daarom zal je nooit dik worden van groente. Zorg ervoor dat minimaal de helft van je bord uit groente bestaat, dan kan je nog een kwart koolhydraten (bijvoorbeeld speltpasta of zilvervliesrijst) toevoegen en een kwart eiwitten (vlees, vis, bonen of peulvruchten). 

Eet bij elke maaltijd groente

Neem bij elke maaltijd groente, zo weet je zeker dat je genoeg groente eet en hoef je niet bij het avondeten nog snel 250 gram groente te eten. Neem bijvoorbeeld ’s ochtends een lekkere groene smoothie met spinazie erin, bij de lunch een omelet met wat tomaatjes, paprika en een uitje erdoor. Als snack kan je kiezen voor tomaatjes, komkommertjes, worteltjes, etc. Op deze manier eet je een stuk gezonder én nog een voordeel, je hebt geen opgeblazen gevoel meer!

Koop geen ongezonde producten

Zorg ervoor dat je nooit met trek boodschappen gaat doen, als je dit doet is de verleiding om te veel (ongezonde) producten te kopen namelijk veel groter dan wanneer je geen trek hebt. Wanneer je in de supermarkt bent, probeer je dan te beperken tot de groente en fruit afdeling. Misschien nog wat brood of crackertjes en zuivel, maar laat het daar ook bij. Probeer de middelste paden van de supermarkt te mijden, hier liggen vaak veel ongezonde en suikerrijke producten die je helemaal niet nodig hebt als je gezond wil eten.

Gezonde tussendoortjes voor onderweg

Stop altijd 1 of 2 gezonde tussendoortjes in je tas! Als je onderweg bent kan je niet altijd overal een gezonde snack kopen. Wanneer je dan trek krijgt is het moeilijk om die ongezonde snacks op het station of bij de benzinepomp te weerstaan. Zorg er daarom voor dat je altijd een stuk fruit of wat ongebrande noten in je tas hebt. Ook kan je bijvoorbeeld een lekker stukje bananenbrood meenemen, een heerlijke gezonde traktatie.

Voorkom een knorrende maag

Eet minimaal drie keer per dag een gezonde en goed vullende maaltijd, zo voorkom je een knorrende maag. Een knorrende maag is niet alleen vervelend, maar zorgt er ook voor dat je sneller naar een ongezonde snack grijpt. Wanneer je dus zorgt dat je op tijd een gezonde maaltijd eet, voorkom je dit gevoel en dus ook het schuldgevoel wanneer je toch die snicker hebt gegeten omdat je zo’n trek had.

Gezond koken

Wil jij ook een begin maken met een gezondere eetpatroon? Goede keukenspullen zijn hierbij van belang. Scherpe messen, een goede snijplank en een fijne keukenmachine. Horecagrootkeukenshop en XXLHoreca.com hebben heel veel en hele mooie keukenspullen waar je hart een sprongetje van maakt.

Tekst: Djoeke Dekker voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten