Om de week praat Vivian met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen (29), presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt (4) en Felina (2). Begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen: Miljuschka’s Food Trucks. Verder deelt ze haar kookgekte met ons op haar blog Foodmyfavoritedish.com
Flinke dame
‘In mijn TMF tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar ieder spekrandje of lovehandle is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van moeder natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en –zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de Chocolate Caramel Cheesecake.”
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een hele modieuze delegatie mee naar Saint Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
14 juli 2015
VivLoves it: OneFit
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
13 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –