Om de week praat Vivian met een bekende Nederlandse vrouw over haar voedingsstijl. Deze week is dat Miljuschka Witzenhausen (29), presentatrice, kookliefhebber en moeder van Rembrandt (4) en Felina (2). Begon haar tv-carrière ooit als vj bij TMF en heeft nu een eigen programma bij 24Kitchen: Miljuschka’s Food Trucks. Verder deelt ze haar kookgekte met ons op haar blog Foodmyfavoritedish.com
Flinke dame
‘In mijn TMF tijd was het een sport om zo min mogelijk te eten. Ik had een prima gewicht, maar was vaak heel gestrest en nukkig. Achteraf denk ik dat dat ook te maken had met het feit dat ik honger had. Inmiddels weegt ijdelheid niet meer op tegen het genot van eten. Met mijn zeventig kilo ben ik een flinke dame, maar ieder spekrandje of lovehandle is een investering in mijn kennis over eten.’
Invriezen
‘Ik vind het zonde om wijn weg te gooien. De halve glazen die aan het eind van de avond nog op tafel staan, vries ik in. Prima om mee te koken. Hetzelfde geldt voor de botten van kippen en ganzen die ik heb gebraden. Die bewaar ik en eens in de zoveel tijd trek ik daar een grote pan bouillon van.’
Ontdekking
‘De fantastische vanilleyoghurt van La Fermière, die ik normaal gesproken alleen in Frankrijk kon kopen, staat sinds kort ook in de schappen van de Albert Heijn. Toen ik dat ontdekte, heb ik een paar dagen op deze yoghurtjes geleefd. Zo gelukkig was ik.’
Rondje boodschappen
‘Als je zo’n type bent als ik, is boodschappen doen een tijdrovend klusje. Ik haal mijn vlees niet zomaar bij de supermarkt, maar bij slager Woorts in Amsterdam. En zo heb ik ook een vaste poelier, kaasboer en groentejuwelier. Maar de kant en klare granaatappelpitjes koop ik weer bij Albert Heijn. Die vind ik echt de ontdekking van de eeuw.’
Zwanger
‘Tijdens mijn eerste zwangerschap wilde ik heel graag weten waar mijn eten vandaan kwam. Ik wilde geen troep in mijn lichaam omdat daar dat kleine mensje groeide. Ik had ook mega veel honger, vierentwintig uur per dag. Dat was niet te doen. Ik werd ’s nachts wakker en dacht: appeltaart. En dan stond ik op om een appeltaart te bakken.’
Moeder natuur
‘Alles wat een moeder heeft, kun je eten. Groente en fruit komen van moeder natuur, vis, vlees en zuivel heeft een moeder en ook brood is prima. Als het gemaakt is van granen, zout, water en gist, is er niks aan de hand. Maar al die fabriekspakjes en –zakjes, die winstgevend zijn omdat producenten daar een patent op hebben, hebben geen moer te maken met hoe de natuur het bedoeld heeft.’
Guilty pleasure
‘Cheesecake maak ik zeker één keer per week. Altijd anders. Voor mij is cheesecake als een pizza: je kunt hem elke keer anders invullen. Favoriet is wel de Chocolate Caramel Cheesecake.”
Liever een haantje
‘Laatst was ik met een hele modieuze delegatie mee naar Saint Tropez. Iedereen had een mooie tas, behalve ik. Misschien moet ik daar ook eens aan gaan denken, dacht ik. Tot ik hoorde wat die tassen kosten; dat liep echt in de duizenden euro’s. Voor dat geld kun je zoveel lekkere haantjes en goede aardbeien kopen.’
Alles proeven
‘Mijn kinderen moeten overal drie hapjes van proeven. Ook al zijn het ieniemienie hapjes, zo leren ze in ieder geval de smaak kennen. Verder vind ik dat je er geen machtsstrijd van moet maken. Daarmee ontneem je jezelf als ouder het plezier van samenzijn en gezellig met je kinderen aan tafel eten.’
Altijd een goed ontbijt
‘Soms yoghurt met fruit, havermout, zelfgemaakte granola of speltflakes. Of ik maak pannenkoeken, wentelteefjes, omeletjes of gebakken eieren met spek. Maar nooit een gewone boterham met pindakaas. Ik ga nog liever in mijn pyjama de deur uit met ongewassen, ongekamde haren dan dat ik van huis ga zonder fatsoenlijk ontbijt. Dat vind ik zo’n armoede.’
Million dollar tip
‘Ga terug die keuken in. Het is goedkoper om een pizza te halen dan om er één te maken. Maar als je het niet zelf maakt weet je niet wat er in zit.’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
21 januari 2016
Get fit with HIIT
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
25 maart 2014
Presentatie coaching
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
27 juli 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –