Op de redactie drinken wij het liefst de hele dag thee. Houd jij er ook zo van? In dit artikel vind je 7 keer thee trends vanuit de hele wereld. Benieuwd? Lees dan snel verder!

1. De juiste temperatuur

Bij koffie was het al bekend dat de juiste temperatuur grote invloed heeft op de smaak, ook bij thee krijgt de juist temperatuur steeds meer aandacht. Zo hoor je groene thee bijvoorbeeld op 80 graden Celsius te zetten, wanneer deze te heet wordt gezet kan er een bittere smaak ontstaan.

2. Foodpairing

In Aziatische landen is het heel gewoon om thee bij een gerecht te drinken, in Europa wordt dit ook steeds vaker gedaan. Het heeft als voordeel dat het kan helpen om je eten makkelijker te verteren. Door middel van foodpairing wordt er in restaurants op zoek gegaan naar de thee die het beste past bij een gerecht. Dit warme drankje kan de maaltijd goed begeleiden en zo echt wat toevoegen aan het eten. Ook is het een goed alternatief voor wijn. Zo past witte thee goed waar men gewoonlijk witte wijn bij drinkt (kaasfondue), zwarte thee is een goede vervanging van rode wijn.

3.Kwaliteit in plaats van kwantiteit

De industrialisering van de handel in de 20ste eeuw gaat gepaard met het verlies van een groot deel van de rijke cultuur van thee, kwaliteit moest inboetten ten behoeve van kwantiteit. Vandaag de dag is juist kwaliteit weer een belangrijke standaard geworden voor producenten. Het Britste theemerk Newby Teas is een voorbeeld met een kwaliteitseis waaraan slechts 5 % van de theebladeren die wereldwijd geplukt worden voldoen.

4. Theecocktails & Home made Iced-teas

Een nieuwe theevariant voor op het terras, de home made iced teas, gemaakt op basis van echte thee. Liever een cocktail? Theecocktails gaan populair worden. Met of zonder alcohol, een combinatie met thee maakt een verfrissende cocktail.

NewbyTeas_Silken_Pyramids_Strawberry_Mango_Iced_Tea_CMYK

5. Health: Detox thee & groene thee

Thee kan een gezonde werking hebben op je lichaam. Een voorbeeld is detoxthee, die oorspronkelijk uit India komt en je lichaam vanbinnen reinigt door onder anderen afvalstoffen af te voeren. Bekender is het effect van groene thee. De anti-oxidanten gaan vrije radicalen in ons lichaam tegen, die celveroudering kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de anti-oxidanten ook weer goed voor de spijsvertering.

6. Chai

Chai komt uit India en is in Nederland ook al populair is geworden. Elke regio in India heeft zijn eigen ‘Chai’, maar de basis bestaat uit zwarte thee waar allerlei specerijen aan worden toegevoegd: kaneel, kardemon, gember, steranijs, nootmuskaat, saffraan en venkel. Deze kruidige thee wordt vaak gecombineerd met melk zodat er heerlijke, warme drankrecepten ontstaan.

7.Matcha

Groen is het nieuwe zwart op het gebied van thee. Naast de ‘gewone’ groene thee is ook matcha op steeds meer plekken verkrijgbaar.

Matcha is groene thee uit Japan met een bijzonder verwerkingsproces. Tijdens dat natuurlijke proces versterkt de smaak in de theeblaadjes en ontstaat er een stofje dat helpt bij het versterken van het immuunsysteem. De bladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en in een stenen vijzel verpulverd zodat er uiteindelijk een groen poeder overblijft. Dit groene poeder zit ook nog eens vol van de vitaminen.

Matcha

Zelf matcha maken? Doe 1 a 2 gram poeder in een kopje, voeg water toe met een temperatuur van 80 graden en klop de alles met een matcha-klopper. Wanneer er een schuimlaagje verschijnt is de thee klaar om te drinken.

Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten