Tijdens de feestdagen wil je er opperbest uitzien en je fit en energiek voelen. Toch zijn al die borrels, recepties en feesten vaak een aanslag op je gezondheid. Denk maar eens aan die kater de volgende dag of alle rondzwevende bacillen waar je doorheen wandelt. Dit zijn vijf tips om de feestdagen gezond door te komen:

1.    Kies de juiste snacks

Gaat tijdens een borrel de schaal met hapjes rond? Laat loempiaatjes, worst en kaassoufflés dan liggen en kies gezonde snacks als blokjes kaas, hummus, rolletjes kipfilet en groenten als komkommer en kerstomaatjes.

Als je gezonde snacks kiest, krijg je voedingsstoffen binnen die je lichaam helpen om gezond te blijven. Op deze manier voorkom je bovendien dat je lijf wordt belast met ongezonde transvetten en koolhydraten die je suikerspiegel laten schommelen. Dat is een must voor een goede gezondheid.

2.    Zeg ‘nee’ tegen zoete verleidingen

Suiker berooft je lijf van belangrijke vitamines en mineralen, die je nodig hebt voor een goede weerstand. Om de feestdagen gezond door te komen, laat je suikerrijke toetjes en ander suikerhoudend lekkers liever staan.

Je kunt ook alleen een klein beetje van die lekkernij of dat dessert nemen om toch even die lekkere smaak te proeven. Daar geniet je misschien nog meer van dan van een heel stuk taart, schaaltje ijs of stukje banketstaaf. Bovendien belast je je lichaam zo minder en dat is goed voor je gezondheid.

Je kunt trouwens steeds vaker allerlei lekkernijen zonder suiker krijgen. Let wel even op waarmee ze gezoet zijn. Palmsuiker, honing, stevia of kokosbloesemsuiker zijn helemaal prima, maar synthetische zoetstoffen zijn ronduit ongezond.

Als je bij vrienden of familie gaat eten, kan het een idee zijn om zelf een gezond dessert mee te nemen. In dit artikel vind je een recept voor chocolademousse van avocado. Zo kun je genieten van een lekker nagerecht terwijl je tegelijkertijd je gezondheid ondersteunt.

3.    Denk ook aan slapen

Natuurlijk ga je tijdens de feestdagen wel eens laat naar bed. Zorg er alleen wel voor dat je de andere dagen voldoende slaap krijgt. Als je lijf gemiddeld acht uur rust krijgt per nacht, ben je beter opgewassen tegen alle bacillen die in de winter ronddwarrelen.

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs drie keer minder risico loopt op een griepje of verkoudheid als je ’s nachts minimaal acht uur slaapt in vergelijking met mensen die per nacht zeven uur of minder slaap krijgen.

Als je volop van de feestdagen wilt genieten in plaats van gevloerd te worden door een virus of bacterie, zoek dan ook gedurende deze dagen niet te laat je bed op. Mocht je je moe of zelfs afgepeigerd voelen, sta jezelf dan toe om eventueel een feestje over te slaan. Zo weet je zeker dat je de volgende keer weer van de partij kunt zijn.

4.    Voorkom overeten

Als je je opgeblazen voelt na de zoveelste feestmaaltijd, dan kan het een goed idee zijn om van tevoren een glas water te drinken of een bakje sla te eten. Daardoor heb je al wat vulling in je maag, waardoor je minder eet.

De vezels in de sla bevorderen je spijsvertering, waardoor je buik minder snel opzet. Dat voelt niet alleen een stuk prettiger. Je voelt je ook meer op je gemak in strakke feestkleding. Bovendien voorkom je op deze manier dat de kerstkilo’s eraan vliegen.

5.    Neem maximaal één of twee drankjes

Tijdens de feestdagen wil je genieten en daar hoort een glaasje wijn of goed glas bier bij. Overdrijf echter niet en houd het bij één of twee drankjes. Hoe minder alcohol, hoe beter je namelijk slaapt. We zagen al eerder dat een goede nachtrust belangrijk is om de feestdagen gezond door te komen.

Er is nog een reden om minder of ‒ nog beter ‒ helemaal geen alcohol drinken. Het kost ons lichaam namelijk behoorlijk wat tijd en moeite om alcohol af te breken. In die tijd kan ons lijf niet bezig zijn met het bestrijden van ziekteverwekkers, zodat deze ongezien ons lichaam kunnen binnendringen.

Alcohol is daarnaast ook nog eens een echte caloriebom, waardoor je gemakkelijk aankomt. Ook voor je gewicht is het dus beter om niet te veel alcohol drinken of het helemaal te laten staan. Lees vooral ook deze tips om feestjes gezond te houden.

Door: annemiek@puurfiguur.nl

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten