We hebben zuurstof en voedingsstoffen uit ons bloed nodig voor de voeding van onze hersenen. Onze hersenen werken via een netwerk van neuronen die met elkaar kunnen communiceren via stofjes, de neurotransmitters. Wat is de invloed van voeding op deze communicatiestroom en hoe ontstaat verslaving?

Hersenen

Het biologische verhaal over de hersenen is interessant, maar moeilijk te volgen en ik vertel liever een aantal interessante do’s and don’ts. Je staat namelijk verstelt van de werking van voeding op onze hersenen. In dit artikel gaan we dieper in op het beloningscentrum van jouw koppie en de verslaving die voedingsmiddelen met zich mee brengen.

Verslaafd aan Dopamine

Dopamine is één van de werkende neurotransmitters in je hersenen die betrokken is bij het ervaren van genot en blijdschap. Denk hierbij ook aan seks, recreatieve drugs en flirtation. Het geeft een gevoel van opluchting en vrijheid. Daarnaast kan specifiek eten en drinken – ook een fijne ervaring – dopamine vrij laten in de hersenen. Het gevaar met dopamine is dat het in verband staat met je beloningsysteem waardoor je hersenen na zo’n ervaring de dopamine weer terug willen halen om het fijne gevoel terug te halen. An addiction is born!

Seks en drugs

Hoe meer je de aanmaak van Dopamine opwekt met seks, drugs of specifiek eten/drinken, hoe meer je lichaam niet zal luisteren naar jouw stopsignaal. Best scary he? Op het moment dat Dopamine wordt aangesproken door de hersenen is het niet mogelijk matiging toe te passen. Er ontstaat “brain chemistry”. Neurotransmitters en de condities ervan zorgen ervoor dat je verslaafd blijft. “Stop yelling at yourself. It is the brain that takes over.” Het enige wat je op zo’n moment moet realiseren is dat je als mens de mogelijkheid hebt om je gedrag halt toe te roepen. Maar hoe moeilijk is het om iets te stoppen dat zo ‘lekker’ voelt. Juist. Heel moeilijk. Het is beter zulke situaties te voorkomen.

Patroon doorbreken

De gevaren van overmatig of verkeerd eten en drinken vanwege de aanmaak van dopamine kan op langer termijn voor problemen zorgen. 95 procent van onze activiteiten doen we uit gewoonten, in ons onderbewustzijn. Ben je gewend om jezelf te belonen met een lekker taartje of een vette snack op het station? Dan zal maar 5 procent van je lichaam zeggen dat je dit niet moet doen. Toch kun je dit patroon doorbreken.

21 dagen

Maak van je een nieuwe afspraak een gewoonte in 21 dagen. Herhaal voor minimaal drie weken een nieuwe gewoonte en het hoort tot je 95 procent activiteiten die je onbewust uitvoert. Dit geldt voor het toevoegen van nieuwe voeding in je patroon, maak ook voor het uitbannen van slechte voedingsgewoonten. Uiteraard maken je hersenen het moeilijk en daarom werkt alleen gehele onthouding. Je hersenen dienen niet gevoed te worden met een gestimuleerde dopamine-aanmaakt. Besef goed dat jij de controle hebt, ook over je gedachten en dus de behoeften van je hersenen. Wil jij het niet, dan gebeurt het niet. Zo, is dat even fijn!

 

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten