We weten allemaal dat spinazie bomvol met ijzer zit, maar daarnaast is er nog voldoende andere voeding waar dit mineraal ook in zit. Ons lichaam kan niet zonder iron omdat het de zuurstof binnen ons lichaam transporteert. Toch krijgen we hier vaak genoeg niet voldoende van binnen, wat resulteert in: vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn.
Deze 5 voeding soorten gaan ervoor zorgen dat je nooit meer last hebt van een ijzer tekort:
1. Linzen
Linzen zijn het hele jaar door beschikbaar en dat maakt ze makkelijk om te eten. Ze zijn een geweldige bron van ijzer, vezels en eiwitten. Slechts een portie van 150 gram geeft je een derde van je dagelijkse behoefte aan ijzer.
2. Pompoenpitten
Een handje pompoenpitten voorziet je al van 20 procent van je dagelijkse behoefte aan ijzer. Daarnaast zit er ook veel zink, magnesium en koper in. En daarnaast is het rijk aan antioxidanten die je beschermen tegen allerlei ziekten.
LEES OOK: Dit zijn de 14 beste snacks die helpen met afvallen.
3. Quinoa
Quinoa is een goed alternatief voor rijst. Er zitten geen gluten in en het is een goede bron van ijzer. Zorg dat je de quinoa eerst laat weken of langzaam kookt. Zo gaan er zo min mogelijk waardevolle bouwstoffen verloren.
4. Broccoli
Een kopje gestoomde broccoli levert al snel 10 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan ijzer. Daarnaast bevat het ook vitamine C, wat het lichaam helpt om ijzer te absorberen. Over een superfood gesproken dus..
5. Pure chocolade
Is dat even goed nieuws! Naast het feit dat het vol zit met antioxidanten, is pure chocolade ook een goede bron van ijzer. Een portie staat voor 20 procent aan onze dagelijkse behoefte. Onthoud echter wel: wees spaarzaam met suiker, kies daarom altijd voor de meest gezonde chocolade die je kunt vinden.
LEES OOK: Dit zijn de 6 slechtste sportoefeningen die je kunt doen voor je rug.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerde berichten
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
12 september 2017
Recept: good for the brains food
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
21 augustus 2017
Avocado risotto
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
31 juli 2019
10 x SPIJSVERTERING TIPS VOOR OP VAKANTIE
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
11 juli 2019