Waarschijnlijk leef en eet jij gezond en bewust? Je volgt veel tips en tricks om gezonder te leven, maar deze ken je misschien niet. Daarom wil ik je deze 6 eyeopeners over gezondheid niet onthouden.

1. Niet alle plantaardige diëten zijn even goed voor de gezondheid van je hart.

Je dieet heeft invloed op de gezondheid van je hart, dat blijkt uit 30 jaar onderzoek. Mensen die een dieet volgen dat hoog is in fruit, groenten, peulvruchten, noten en volkoren granen (gekookte havermout en bruine rijst), hebben minder last van hart problemen dan mensen die veel voedingsmiddelen zoals aardappelen, fruit en granen aten. Daarentegen hadden mensen die veel dierlijke producten aten, zoals vlees, kaas en boter een lager risico op hartziekten dan mensen die producten met een hoog glycemische index (gebakken aardappelen, brood, cornflakes en popcorn) aten. (CBS)

2. Wil je lang leven? Doe dan deze drie dingen.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen die nooit hebben gerookt, niet veel drinken en die niet leven met obesitas gemiddeld zeven jaar langer leven. Een paar kleine veranderingen kunnen dus leiden tot een groot verschil. (Science of Us)

3. Dementie is in opkomst, maar dit kan je ertegen doen.

Tegen 2050 zullen er over de hele wereld 131 miljoen mensen leven met dementie. Daarom moeten we de gezondheid van de hersenen zo goed mogelijk steunen. Volgens nieuw onderzoek kunnen we beginnen door een goed sociaal leven op te bouwen en te onderhouden, eerder hulp te zoeken bij (tekenen van) depressie, regelmatig te sporten, het onderhouden van een gezond gewicht en een goed balans in de bloedsuikerspiegel te creëren. (BBC)

4. We moeten serieuze stappen ondernemen om de productie van plastic te beperken.

Volgens een nieuwe studie van de University of California in Santa Barbara hebben we sinds de mens begon met de productie van synthetische materialen zo’n 8 miljard ton plastic geproduceerd. Dat is genoeg om heel Argentinië mee te bedekken. Als we zo doorgaan zal de hele planeet bedekt worden met plastic. (EurekAlert)

5. Sport je in de zomer buiten? Misschien is het beter om binnen te sporten.

Buiten sporten heeft zeker voordelen, maar het is wellicht verstandig om dit toch naar binnen te verplaatsen in de warme zomer. Nieuw onderzoek toont aan dat sporten in warm weer een negatieve impact kan hebben op je fysiologie wat kan leiden tot een lager energielevel tijdens het sporten. (WOWT)

6. Single of getrouwd, voor de gezondheid maakt het niets uit.

Een nieuwe studie vergeleek de gezondheid van getrouwde mensen geboren tussen 1955 en 1984. De gezondheid van oudere getrouwde stellen ging er inderdaad op vooruit na het huwelijk. Na verloop van tijd verminderde dit effect echter. De gezondheidsvoordelen hadden ook alleen effect op mensen die 10 jaar of meer getrouwd waren en waren daarnaast kennelijk alleen zichtbaar bij vrouwen. (Science of Us)

 

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten