Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
21 januari 2016
Get fit with HIIT
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
15 februari 2017
FRIET
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 maart 2015
De vetfluisteraar
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
13 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –