Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
10 juli 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –