Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
18 februari 2016
Kaneel hoort in elke keuken thuis
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
21 september 2018
Beste avocado-tip ooit!
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
16 november 2016
Interview Vriendin
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
17 november 2015
Verkort zo je ochtendritueel en houd meer tijd over!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
13 november 2015
Vivians Rijstadvies
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
6 september 2016
Keltisch zeezout
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
11 mei 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –