Ontbijt blijft een belangrijke start van de dag. Hoe doe je dat snel en verantwoord?
Ontbijtje
Bij een ontbijt denken wij Nederlanders vaak aan een goede bruine boterham, croissants of vers fruit met yoghurt en cruesli. Maar het belangrijkste is eigenlijk om producten te eten die eiwitten, vezels en een klein beetje goede vetten bevatten. Met een ontbijt zet je de toon van de dag. Kies je voor producten hoog in suikers en koolhydraten, dan zal de waarde van je bloedsuikerspiegel direct naar ongekende hoogte stijgen en voel je de hele dag een onaangename trek.
Goede keuzes
Jouw lichaam wilt ‘toegeven’ aan deze hoge waarden waardoor je juist naar de verkeerde suikers neigt. Herken je dit patroon; “als ik ontbijt dan heb ik de hele dag honger”? Dat hoort niet zo te zijn en wanneer je ontbijt met de juiste producten zal dit ook niet gebeuren. Wat zijn wel goede ontbijtopties die op een hele snelle manier te bereiden zijn?
Tips
- Groene juice/smoothie. Alles met groene groente is een perfecte start van de dag. Wees matig met fruit, want veel soorten zitten hoog in suikers en zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel
- Gekookte eieren gemixt in een schaaltje met bijvoorbeeld een avocado, lekker met een klein beetje olijfolie. Kook twee keer per week een aantal eieren en zet deze in een bakje in je ijskast. Dat scheelt enorm veel tijd in de ochtend!
- Gebakken eieren – als je iets meer tijd hebt – en vul het met zalm, nori, tomaatjes, spinazie of wat jij lekker vindt. Je kan de omelet uiteraard ook de avond er voor bereiden en in de ochtend alleen even warm maken
- Avocado en banaan is een ontzettend lekkere combinatie. Je verwacht het niet, maar prak een banaan en een avocado samen in een bakje, voeg hier wat lijnzaad of hennepzaad aan toe en je hebt een perfect ontbijt! Een banaan bevat veel vezels en deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel
- Zuivel in de gefermenteerde vorm, zoals yoghurt, kefir of volle kwark. Garneer de yoghurt met havermuesli, de vorm zonder (bruine of riet) suiker en synthetische zoetstoffen, en bijvoorbeeld noten en zaden. Een goed alternatief voor zuivel is kokosyoghurt. Pas wel op dat je kiest voor een variant zonder (bruine) suiker.
Tekst: Anne van Engelen voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
18 juni 2015
De zomer voor Food Lovers
2 juli 2016
3 x ei love you
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
20 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –