Op zoek naar gezonde tussendoortjes?
De hele dag door gezond eten?
We herkennen het allemaal: het liefst eten we de hele dag gezond zonder dat we daar al te veel moeite voor hoeven te doen. Maar met een volle agenda, werk, sporten en het zorgen voor een gezin is dat een behoorlijke uitdaging. Tijdens de hoofdmaaltijden is het vaak nog wel haalbaar om een goede combinatie met voldoende groenten, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten op tafel te zetten.
Gezonde tussendoortjes
Maar de grootste uitdaging zit hem vaak in de momenten tussendoor. Die eerste trek na je ontbijt, de zoete trek na de lunch en diner, en de momenten op je werk en onderweg. Het zijn juist die momenten waarop we het enorm lastig vinden om iets makkelijks maar toch gezonds te nemen. Goed nieuws: want we helpen je graag op weg met wat handige tips en gezonde inspiratie!
Al eerder gaven we je in dit artikel allerlei tips voor gezonde tussendoortjes. Als vervolg hierop geven we je vandaag wat meer specifieke recepten, geschikt voor verschillende momenten op de dag!
Spinazie-appelshake
Een gezonde start van je dag! En bovendien ook erg lekker na het sporten.
Ingrediënten:
1 appel
100 gr panklare spinazie
75 ml troebel appelsap (suikervrij)
2 takjes verse basilicum
150 ml soja-of kokosyogurt.
Extra: blender
Bereiding:
- Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appel met schil in stukjes.
- Doe het appelsap in de blender en voeg spinazie, appel en basilicum toe. Duw de spinazieblaadjes iets aan.
- Schenk de yoghurt erbij. Zet het deksel op de blender en meng alles op de hoogste stand tot een schuimige shake.
- Schenk de shake in je glas en geniet!
Vezelrijke havermoutkoeken
Dit tussendoortje kan écht op elk moment van de dag!
Ingrediënten:
1 onbespoten sinaassappel
1 eetlepel ahornsiroop
100 gr bruine amandelen
100 gr hele havervlokken
100 gr havermout
25 gr lijnzaad
40 gr pompoenpitten
Extra: keukenmachine, bakpapier,
Bereiding:
- Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en dep droog. Rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit en los de ahornsiroop al roerend op in het sap.
- Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
- Meng in een kom havervlokken, havermout, gemalen amandelen, lijnzaad en pompoenpitten. Roer het sinaasappelmengsel erdoor en zorg dat dit gelijkmatig door het havermengsel verdeeld wordt. Schenk er 150 ml water bij en laat het mengsel 2-3 uur staan tot de granen het vocht hebben opgenomen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep het havermoutmengsel nog een keer om. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel er gelijke hoopjes van het havermoutmengsel op.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen. Bewaar de koeken in een trommel.
Zelfgemaakte hazelnootpasta
(voor 1 klein potje hazelnootpasta 250 gram)
Heb je ook vaak na het ontbijt, de lunch of het diner trek in iets zoets? Deze gezonde, zelfgemaakte hazelnootpasta is dan een ware traktatie of je rijst-, mais-, of boekweitwafel.
Ingrediënten:
100 gr bruine hazelnoten
40 gr extra pure chocolade (80% cacaobestand delen en zonder geraffineerde suiker)
2 eetlepels cacaopoeder
100 ml hazelnootmelk of amandelmelk
1 theelepel vanillepoeder
4-5 eetlepels hazelnootolie of walnootolie
Extra: keukenmachine en 1 schoon jampotje
Bereiding:
- Maal de hazelnoten met de chocolade in de keukenmachine heel fijn. Voeg cacaopoeder, melk, vanillepoeder en hazelnootolie toe en meng alles tot een smeuige pasta. Doe de hazelnootpasta over in het jampotje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Wil je nog meer recepten van dit soort gezonde tussendoortjes? Dan is het boekje “Bites!” van Niels van Loon een echte aanrader! Maar liefst 75 recepten voor op je werk, onderweg, voor jezelf, of lekker op de bank. Te koop in de winkel of online.
Op zoek naar nog meer gezonde inspiratie? Let dan eens op deze producten die veel ongezonder zijn dan het lijkt! En ook hebben we nog 3 x andere voedingsmythes voor je.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
10 oktober 2022
Zoete-aardappel frittata
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
27 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –