Een zomer zonder groene smoothies is voor mij eigenlijk niet denkbaar. De zomer is namelijk de ideale periode om dagelijks een groene smoothie te drinken en je lichaam een extra energie-boost te geven. Eigenlijk zou ik bijna zeggen: als je het niet doet onthoud je jezelf de beste manier om een zomerse zag door te komen zonder inkakmoment. Ook na een avondje stappen, of op een warme stranddag kan je vol energie blijven!

 

Een groene smoothie is een groentedrankje waarbij groene bladgroenten de basis vormen. Groene smoothies zijn ontzettend lekker en een enorme traktatie voor je lijf. De meeste smoothie liefhebbers merken het meteen als ze een dag geen smoothie drinken: hun lichaam vráágt er gewoon om! De zomer is de perfecte tijd om groene smoothies aan je eetpatroon toe te voegen. Lees hier waarom:

Waarom de zomer het beste moment is om aan groene smoothies te beginnen?

  1. Ze zijn makkelijk te maken

Je wast de bladgroenten, doet ze in een blender en voegt daar een of twee stuks fruit aan toe. Giet er vervolgens een scheutje (bron)water bij, zet je blender even aan en je smoothie is klaar om opgedronken te worden.

Tip: Het beste zomerfruit

In principe kun je alle fruitsoorten door je smoothie doen, maar voor een stabiele bloedsuikerspiegel is het beter om niet te veel zoet fruit te nemen. Zuur fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, citroenen en limoenen, zijn daarom het beste. Ook vers rood zomerfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien zijn supergezond en perfect voor een groene smoothie.

  1. Je krijgt op een snelle en eenvoudige manier je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit binnen (en vaak veel meer dan dat!)

Het Voedingscentrum beveelt aan dagelijks twee ons groenten en twee stuks fruit te eten, maar uit recentelijke onderzoeken is gebleken dat dit veel te weinig is. Een betere richtlijn is 5 porties groente en 300 gram (niet te zoet) fruit. Met een groene smoothie heb je alvast 2 porties groente en een stuk fruit binnen.

Tip: extra voedingswaarde met superfoods

Er zijn volop mogelijkheden om de smaak en/of voedingswaarde van je groene smoothie te verrijken. Je kunt er bijvoorbeeld verse of gedroogde kruiden doorheen doen, zoals peterselie, koriander, selderij, munt, basilicum en kaneelpoeder. Daarnaast kun je er allerlei superfoods doorheen roeren, zoals rauwe cacaopoeder, spirulina, camu camu bessenpoeder of chiazaden.

  1. Groene smoothies geven langdurig een verzadigd gevoel

Als je voor of tijdens de maaltijd een groene smoothie drinkt zul je merken dat je eerder vol zit en dus minder op je bord hoeft te scheppen tijdens de maaltijd. Daarnaast zijn groene smoothies zeer verzadigend, zodat je minder snel weer honger hebt en dus niet gaat hunkeren naar tussendoortjes.

Tip: minder honger met deze superfoods

Als je een dag op stap bent is de verleiding groot om toe te geven aan de zoete tussendoortjes die overal te koop zijn. Met je eigen groene smoothie bij de hand zorg je dat je iets lekkers en iets voedzaams hebt om jezelf mee te verwennen. Met superfoods als avocado en Superfoodies hennep eiwit poeder maak je jouw smoothie extra verzadigend.

        4. Je krijgt meer energie

De talloze goede voedingsstoffen in smoothies geven je enorm veel energie, omdat ze een gezonde spijsvertering stimuleren in plaats van belemmeren. Doordat de voedingsstoffen zo makkelijk door het lichaam zijn te verteren en op te nemen houd je meer energie over om van je dag te genieten. Na een late avond een goeie manier om je zelf ‘s ochtends een energieboost te geven. Je krijgt daardoor ook een breed spectrum aan vitamines en mineralen binnen, wat bijdraagt aan een sterk immuunsysteem en gezonde lichaamsfuncties.

Tip: seizoen groenten vol voedingsstoffen

Groenten die in de volle grond gegroeid zijn (dus niet in de kas) bevatten de meeste voedingsstoffen. Hoe verser hoe beter. In de zomer is er volop keus aan seizoen groenten die nu geoogst worden die heel geschikt zijn voor groene smoothies. Mijn favorieten zijn bijvoorbeeld spinazie, paksoi, allerlei soorten sla waaronder rucola, komkommer, peterselie en koriander. 

  1. Makkelijk mee te nemen

Groene smoothies zijn eenvoudig mee te nemen in een meeneembeker en zo heb je altijd je eigen tussendoortje bij de hand, helemaal naar jouw smaak gemaakt! Ideaal als tussendoortje als je een dag op stap bent. En als je een druk bestaan hebt of wilt afvallen kun je ook prima af en toe je ontbijt of lunch vervangen door een groene smoothie. Zorg dan dat je smoothie naast groenten en fruit ook goede eiwitten en vetten bevat, zoals Superfoodies hennep eiwit poeder en avocado of kokosolie.

Tip: inspiratie voor variatie

Je kunt  eindeloos variëren met wat je in je groene smoothie doet. Wil je geïnspireerd worden en ontdekken wat voor heerlijke groene smoothies je allemaal kunt maken, bestel dan een smoothie receptenboek, zoals 70 Groene Smoothies (geschreven door mijn vrouw Marjolijn).

Wil je nog meer tips voor meer energie en weten welke kleine aanpassingen in je voeding, het grootste effect hebben? Meld je dan aan voor mijn mini-cursus Voor altijd jong, Daarin geef ik je tientallen tips die je direct toe kunt passen in een simpel 12-stappen plan om meer energie te hebben en gewicht te verliezen.

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten