Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
15 februari 2019
Je eetgewoontes aanpassen doe je zo!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
30 april 2014
ONE event!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
18 juli 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –