Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
15 februari 2017
FRIET
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
5 oktober 2018
Viv’s detox
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
20 juni 2015
Lazy Sushi
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
29 december 2017
De anti-kater pil
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
29 januari 2019
Ilse –
Anoniem –
Femke –
Prima!
Anoniem –
Mannie Schonewille –