Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
13 januari 2015
WINTERS SMULLEN: ZOETE AARDAPPEL STAMPPOT
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
3 september 2015
Gezonde chocopasta
2 mei 2016
Sandra –
Goed, duidelijk en snelle levering
Daphne D. –
Diana –
Marianne –
Anoniem –