Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.

Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.

Glutenvrij

Boekweit

Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.

Haver

De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.

Tarwegras

Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.

Niet glutenvrij

Couscous

Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.

Orzo

Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.

Farro

Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.

Tarwebessen

Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.

Spelt

Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.

Kamut

Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.

Sojasaus

Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Bron: mindbodygreen.com

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten