Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
21 augustus 2017
Avocado risotto
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
15 januari 2018
Kom jij naar de gezondheidsbeurs? Wij geven 100 kaarten weg!
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
9 april 2014
Ontzuren met thee
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
6 september 2016
Opleiding tot Hormoon expert
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
18 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –