Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
4 december 2014
Foodtrends 2015
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
7 april 2023
Chocolade smoothie
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
31 juli 2014
A kiwi a day…
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
11 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –