Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
10 juli 2015
Voeding met Viv
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
21 augustus 2017
Avocado risotto
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
16 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –