Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
8 maart 2016
Detox kan elke dag
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
3 december 2015
Ontgif je groenten
31 maart 2015
Gifvrij eten
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
17 december 2015
Strakke benen en billen?
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
9 april 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –