Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
6 september 2016
TERUG NAAR SCHOOL: OPLEIDING HORMOON THERAPEUT
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
8 november 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –