Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
27 november 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –