Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
22 mei 2015
Smaak en kleuren
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
12 september 2016
VIVIAN’S MISSIE: MAAK NEDERLAND GEZONDER
10 juni 2015
SLA: het kookboek
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
10 februari 2020
Molybdeen: onbekend maar essentieel voor je gezondheid
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
26 maart 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –