Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerde berichten
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
8 november 2018
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
28 oktober 2018
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
12 september 2017
Recept: good for the brains food
3 september 2020
Online masterclass PMS & Moodswings
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
13 maart 2017