Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
28 oktober 2014
Eetdagboek review
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
11 september 2014
Eetdagboek review
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
18 maart 2016
Video: Viv eet mee: #4 Kip met Kokos
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
9 november 2014
Herfstige salade
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
14 november 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –