In Japan is het een eeuwenoude geneeskrachtige traditie: het drinken van Matcha thee. De bittere smaak kan even wennen zijn maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee. Naast alle gezondheidsvoordelen zijn er ook allerlei verschillende manieren waarop je Matcha kunt bereiden. Drink jij het al?
De oorsprong van Matcha thee
Matcha thee is een groene thee die afkomstig is uit Japan (de oorsprong van Matcha thee ligt in China maar Japanse monniken hebben de thee meegenomen naar Japan omdat ze merkten dat ze tijdens urenlange meditaties alert bleven maar toch ook goed konden ontspannen. Nu is Matcha thee de enige thee die gebruikt wordt bij de authentieke Japanse thee-ceremonies). Doordat de Matcha-plant de laatste weken voor de oogst in de schaduw wordt geplaatst, vindt er een verhoogde productie van bladgroen plaats waardoor de smaak van de thee versterkt wordt. Na de oogst worden alleen de beste theebladeren gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit poeder wordt uiteindelijk gebruikt om Matcha thee mee te maken.
Bereiding van Matcha thee
Het zetten van goede Matcha thee is in Japan bijna een vorm van kunst. Eerst wordt er water gekookt wat men vervolgens laat afkoelen tot zo’n 80 graden Celsius. De juiste temperatuur is belangrijk voor optimaal behoud van alle gezonde stoffen. Het water wordt in een voorverwarmde theekom gegoten samen met een halve theelepel Matchapoeder. Met een soort scheerkwast van bamboe (chasen) wordt de thee opgeklopt tot er wat schuim ontstaat. Dan is de thee klaar om te drinken. Uiteraard kun je de thee ook maken door gewoon het poeder door heet water te roeren. De bittere smaak kan even wennen zijn, maar mede doordat deze thee uitzonderlijk veel antioxidanten bevat is het een heel heilzaam alternatief voor gewone (groene) thee.
7 x Gezondheidsvoordelen op een rij
Matcha thee heeft naast de aanwezigheid van antioxidanten nog veel meer gezondheidsvoordelen:
- het helpt calorieën te verbranden
- het versterkt je immuunsysteem
- het is een natuurlijke ontgifter
- het kalmeert je en ontspant je lichaam
- het bevat veel vezels
- het helpt je te concentreren
- het bevat vitamine A, B-complex, C, E en K én selenium, chroom, zink en magnesium
Beter dan gewone groene thee?
Bij het maken van gewone groene thee gaan belangrijke voedingsstoffen vaak verloren. Want je haalt eigenlijk pas alle goede ingrediënten uit groene thee als je de hele theeblaadjes zou consumeren. Omdat dit bij Matchapoeder wel het geval is, behoud je dus alle gezondheidsvoordelen. Bovendien bevat Matchapoeder caffeïne die je energieniveau op gezonde wijze op peil houdt zonder andere (bij)effecten.
Variëren
Naast het zetten van thee kun je met Matchapoeder lekker variëren: het kan door een smoothie, door je kokosyoghurt, door zelfgemaakte granola, of door het beslag van cake of boekweitpannenkoekjes. Maar je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld wokgerechten.
Tip: Pas bij het kopen van Matcha thee wel goed op waar je het koopt. Het is een wat duurdere thee en er is daardoor nogal wat imitatie Matcha te koop. Groene thee poeder is niet per definitie Matcha thee!
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bron: Matchasource
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
13 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –