Tahini, wat is dat? Tahini is een pasta gemaakt van sesamzaad. De één zweert erbij, terwijl de ander er misschien nog nooit van heeft gehoord. Eén ding is zeker: deze sesampasta is hartstikke lekker en gezond. Benieuwd wat tahini precies is en waarom dit een vast product in jouw eetpatroon zou moeten worden?
Wat is tahini?
Simpel gezegd is het een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt veelal gebruikt in de mediterrane keuken en in het Midden-Oosten. Meestal als dip (het is een basis ingrediënt van humus), of gesprenkeld over verse falafelballetjes. Je kunt het zelf maken, maar je kunt tahini tegenwoordig ook in elke (grote) supermarkt vinden. Meestal bij de andere notenpasta’s en notenboters. Of ga naar de plaatselijke Turkse speciaalzaak. Zorg er wel altijd voor dat je kiest voor een variant waarbij sesamzaad het enige ingrediënt is.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium. Meestal slechts 50 mg per portie: 2% van de dagelijkse aanbevolen limiet voor gezonde volwassenen. Bovendien heeft het een heerlijke nootachtige smaak. Het is daarom een geweldig alternatief voor pindakaas en notenboters en past erg goed binnen een koolhydraatarm dieet. Heb je een notenallergie? Ga dan voor tahini.
Veelzijdig
Tahini is niet alleen een goede vervanging van notenboters of te gebruiken in humus. Je kunt het op ontzettend veel manieren gebruiken en toevoegen aan diverse gerechten en dranken (jawel!). Bijvoorbeeld als basis voor een goede saus, of toegevoegd aan een gezonde smoothie. Hieronder vind je een aantal simpele, maar heerlijke recepten!
Heerlijke recepten met tahini
1. Chocolade energieballetjes
Misschien verwacht je tahini voornamelijk in hartige gerechten. Maar je kunt het ook perfect gebruiken in zoete recepten. Bijvoorbeeld chocolade energieballetjes. Voeg twee eetlepels tahini, een eetlepel honing, twee eetlepels rauw cacaopoeder, een kwart kopje amandelbloem, en een kwart theelepel vers geraspte gember of kaneel toe in een kom. Kneed dit samen en rol er een vijf kleine balletjes van. Om het echt af te maken kun je de balletjes vervolgens nog door de geroosterde sesamzaadjes, chiazaad, kokosrasp en of fijngehakte noten rollen. Snack smakelijk!
2. Smoothie
Tahini kun je goed combineren met zowel groenten als fruit. Daarom is het de perfecte nootachtige toevoeging aan smoothies. Doe de volgende ingrediënten in je blender: bevroren stukjes gesneden banaan, een halve bevroren mango in stukjes, twee eetlepels tahini, een kopje ongezoete kokosmelk, één eetlepel vers geperst limoen sap en een kwart theelepel vers geraspte gember. En blenden maar!
3. Geroosterde groentedip
Een perfecte manier om het te combineren met groente die je nog moet opeten: ze samen combineren in een heerlijke dip. Meng twee eetlepels tahini met een halve in de oven geroosterde aubergine en rode paprika, een eetlepel extra virgin olijfolie, een halve theelepel fijn geperste knoflook en een snufje peper en zeezout. Gebruik vervolgens de staafmixer om er een gladde saus van te maken, of pers fijn in een vijzel (zo komen de verschillende smaken nóg sterker naar voren). Garneer met verse kruiden zoals basilicum of rozemarijn. Smeer de dip op schijfjes komkommer of stukjes radijs, of gebruik worteltjes om mee te dippen.
Wil je nog meer artikelen van Jasper Alblas lezen? Lees dan eens dit artikel over wat je aan een opgeblazen buik kunt doen.
Tekst: Jasper Alblas
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2016
Hongergevoel?
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
30 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –