Stress werkt verlammend op je vermogen om fris je mogelijkheden te overzien, maar ondermijnt daarnaast ook je gezondheid. Als stress je leven te veel beheerst, raakt je lichamelijke en geestelijke gezondheid langzaam maar zeker aangetast.

Burn-out: Jaarlijks komen in Nederland maar liefst 10.000 mensen door stress in de WAO en 15 procent van de hoogopgeleide werknemers kampt met burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Natuurlijk heb je niet altijd invloed op de situaties die je stress bezorgen, maar je hebt er wel invloed op hoe je met die situaties omgaat.

10 tips om stress te voorkomen of er beter mee om te gaan:

1. Durf rust te nemen
Dat lijkt een open deur, maar rust is juist wat mensen met stress zichzelf vaak ontzeggen. Neem elke dag wat rusttijd, al is het maar een kwartiertje waarin je niets hoeft of iets leuks doet voor jezelf.

2. Las meer korte pauzes in
Las elke dag ongeveer zes korte pauzes in, waarin je vijf tot tien minuten helemaal weggaat van je werkplek. Dit kan echt al wonderen doen.

3. Voldoende slaap
Slaap minstens acht uur per etmaal. Neem tussendoor eens een powernap van twintig minuten.

4. Naar binnen keren
Yoga en meditatie zijn heel goed tegen stemmingswisselingen, depressie, angstaanvallen en stress. Je gaat dankzij de ademhalingsoefeningen efficiënter om met energie, waardoor het voelt alsof je meer energie hebt. Ook als je niet aan yoga doet: focus op je ademhaling. Met een diepe buikademhaling, waarbij je je buik uitzet wanneer je inademt en krachtig uitblaast wanneer je uitademt, blaas je bijna letterlijk stress naar buiten.

5. Blijf bewegen
Wanneer je het druk hebt, stress ervaart of weinig energie hebt, heb je misschien de neiging om op de bank te ploffen als je thuis bent, maar fietsen, wandelen, zwemmen of wat dansen zijn goede manieren voor het lichaam om zich te ontspannen. Ontspanning door inspanning. Sporten op een hoge intensiteit, zoals krachttraining of sprinten, heeft een positief effect op de hormonale balans. Wanneer je lichaam al is uitgeput is het belangrijk om te beginnen met een lage intensiteit.

6. Frisse neus
Zorg ervoor dat je dagelijks frisse lucht krijgt en liefst zoveel mogelijk zonlicht. Loop op blote voeten door het gras om je meer te verbinden met jezelf en met de natuur.

7. Blijf lachen
Probeer de humor in te zien van allerlei situaties, ook van je eigen gedrag en overtuigingen. Dat maakt het leven een stukje lichter. Zelfs een neplach stimuleert de aanmaak van goede hormonen. Dus als je het even niet voelt: fake it till you make it.

8. Accepteer emoties
Je kunt en hoeft niet alles op te lossen. Erken je emotie en laat die er zijn, zonder toe te laten dat die emotie je helemaal uit evenwicht brengt.

9. Gun jezelf warmte
Een mooie metafoor voor liefde, warme vriendschappen, lieve hugs van je vrienden en vooral veel zachtheid naar jezelf toe. Maar je kunt het ook heel letterlijk nemen, de sauna is bijvoorbeeld heel goed voor je bloedsomloop en immuunsyteem door de warm-koudwisselingen.  Het helpt je om te ontspannen.

10. Just be yourself
Accepteer het feit dat je niet perfect bent en probeer ook niet om dat te zijn. Perfect zijn bestaat niet, wees gewoon jezelf.

Tip: Just Relax supplement

Heb jij op dit moment veel stress? Stress is de allergrootste boosdoener voor onze hormonen! En omdat ons leven tegenwoordig zo stressvol is en zoveel stressfactoren kent, blijft ons cortisol niveau te lang te hoog. Alle reden dus om goed met stress om te gaan en je bijnieren en schildklier op te krikken! Daarom heb ik het Just Relax supplement ontwikkeld. Om ervoor te zorgen dat jij je wat relaxter, meer ontspannen voelt en minder stress ervaart.

Wil jij minder stress ervaren en je meer relaxed voelen? Klik dan hier om het supplement te bestellen.

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten