Stress werkt verlammend op je vermogen om fris je mogelijkheden te overzien, maar ondermijnt daarnaast ook je gezondheid. Als stress je leven te veel beheerst, raakt je lichamelijke en geestelijke gezondheid langzaam maar zeker aangetast.

Burn-out: Jaarlijks komen in Nederland maar liefst 10.000 mensen door stress in de WAO en 15 procent van de hoogopgeleide werknemers kampt met burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Natuurlijk heb je niet altijd invloed op de situaties die je stress bezorgen, maar je hebt er wel invloed op hoe je met die situaties omgaat.

10 tips om stress te voorkomen of er beter mee om te gaan:

1. Durf rust te nemen
Dat lijkt een open deur, maar rust is juist wat mensen met stress zichzelf vaak ontzeggen. Neem elke dag wat rusttijd, al is het maar een kwartiertje waarin je niets hoeft of iets leuks doet voor jezelf.

2. Las meer korte pauzes in
Las elke dag ongeveer zes korte pauzes in, waarin je vijf tot tien minuten helemaal weggaat van je werkplek. Dit kan echt al wonderen doen.

3. Voldoende slaap
Slaap minstens acht uur per etmaal. Neem tussendoor eens een powernap van twintig minuten.

4. Naar binnen keren
Yoga en meditatie zijn heel goed tegen stemmingswisselingen, depressie, angstaanvallen en stress. Je gaat dankzij de ademhalingsoefeningen efficiënter om met energie, waardoor het voelt alsof je meer energie hebt. Ook als je niet aan yoga doet: focus op je ademhaling. Met een diepe buikademhaling, waarbij je je buik uitzet wanneer je inademt en krachtig uitblaast wanneer je uitademt, blaas je bijna letterlijk stress naar buiten.

5. Blijf bewegen
Wanneer je het druk hebt, stress ervaart of weinig energie hebt, heb je misschien de neiging om op de bank te ploffen als je thuis bent, maar fietsen, wandelen, zwemmen of wat dansen zijn goede manieren voor het lichaam om zich te ontspannen. Ontspanning door inspanning. Sporten op een hoge intensiteit, zoals krachttraining of sprinten, heeft een positief effect op de hormonale balans. Wanneer je lichaam al is uitgeput is het belangrijk om te beginnen met een lage intensiteit.

6. Frisse neus
Zorg ervoor dat je dagelijks frisse lucht krijgt en liefst zoveel mogelijk zonlicht. Loop op blote voeten door het gras om je meer te verbinden met jezelf en met de natuur.

7. Blijf lachen
Probeer de humor in te zien van allerlei situaties, ook van je eigen gedrag en overtuigingen. Dat maakt het leven een stukje lichter. Zelfs een neplach stimuleert de aanmaak van goede hormonen. Dus als je het even niet voelt: fake it till you make it.

8. Accepteer emoties
Je kunt en hoeft niet alles op te lossen. Erken je emotie en laat die er zijn, zonder toe te laten dat die emotie je helemaal uit evenwicht brengt.

9. Gun jezelf warmte
Een mooie metafoor voor liefde, warme vriendschappen, lieve hugs van je vrienden en vooral veel zachtheid naar jezelf toe. Maar je kunt het ook heel letterlijk nemen, de sauna is bijvoorbeeld heel goed voor je bloedsomloop en immuunsyteem door de warm-koudwisselingen.  Het helpt je om te ontspannen.

10. Just be yourself
Accepteer het feit dat je niet perfect bent en probeer ook niet om dat te zijn. Perfect zijn bestaat niet, wees gewoon jezelf.

Als je veel stress hebt raakt je hele hormoonhuishouding in de war. Als je beter met stress omgaat, heeft je gezondheid daar dus heel veel profijt van. Wil je ook leren wat meer te ontspannen en positief te leven? Wij zijn heel enthousiast over deze e-cursus gericht om dagelijks meer vertrouwen, meer optimisme en meer plezier te ervaren. Het proberen waard!

Tekst: Jesse van der Velde voor VivOnline