Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.

In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
6 september 2016
Opleiding tot Hormoontherapeut
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
5 maart 2016
Ultiem geluk
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
25 juli 2015
Voeding met Viv
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
30 september 2015
Glutenvrije maand
12 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –