Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.
In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
7 april 2023
Chocolade smoothie
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
8 mei 2014
Mom in shape
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
11 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –