Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.
In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
12 maart 2016
Smeer jij de juiste producten op je huid?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
13 juli 2016
NATUURLIJKE GRIP OP JE CYCLUS!
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
15 oktober 2017
Hoe houd je oren goed schoon?
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
12 september 2017
Recept: good for the brains food
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
25 maart 2014
Presentatie coaching
1 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –