Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.
In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
25 januari 2015
Glutenintolerantie
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
22 september 2015
Beste eitjes
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
24 juli 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –