Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.

In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
20 juni 2016
3 x koffievervangers
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
22 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –