Steeds vaker lezen we dat (room)boter gezonder zou zijn dan margarine. We kennen beide termen wel maar weten eigenlijk niet wat het verschil is. Hoog tijd om dat eens uit te zoeken!
Jarenlang gebruikten we margarine in plaats van (room)boter omdat het minder vetten en calorieën bevat. Halvarine is de magere variant van margarine en bevat ongeveer 40% vet (in margarine zit 80% vet) terwijl boter grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet.
Transvetten
Inmiddels gaan we ervan uit dat we gezonder eten als onze voeding zo onbewerkt mogelijk is en dus zo dicht mogelijk bij de natuur. En daar zit nu juist het grootste verschil tussen boter en margarine; boter wordt gemaakt van (koeien)melk en margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën en vetten die hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten bestaan. Deze transvetten zijn ‘slechte’ onverzadigde vetten die fabrieksmatig worden omgezet in verzadigd vet. Ons lichaam moet veel moeite doen om deze transvetten te verwerken. Van transvetten is inmiddels bekend dat ze geen gezondheidsvoordelen hebben en dat je ze beter zo veel mogelijk kunt vermijden.
Dierlijke vetten
Boter daarentegen heeft geen chemische processen ondergaan zoals margarine of halvarine. Hierdoor bevat het maar een klein beetje transvet en deze natuurlijke variant is niet schadelijk voor de gezondheid. Studies hebben aangetoond dat dierlijke vetten (zoals bijv. vetten in boter, koeienmelk, vlees en eieren) niet zo slecht voor ons zijn als voorheen werd gedacht. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat verzadigd vet in zuivelproducten ons kan beschermen tegen diabetes.
In de afbeelding hiernaast kun je zien in welke stappen boter (links) en margarine (rechts) gemaakt worden. Met deze afbeelding wordt in elk geval duidelijk dat het maken van margarine een langer en bewerkelijker proces kent dan dat van boter.
Gezondheidsvoordelen van boter
De term boter wordt in onze spreektaal gebruikt voor zowel (room)boter als margarine. Maar wist je dat boter een beschermde benaming is en officieel alleen zo mag heten als er tenminste 80% melkvet in het product zit? Voor iedere kilo ‘echte’ boter is maar liefst 20 liter melk nodig!
We zijn ooit overgestapt van boter naar margarine omdat we boter te vet vonden. En inderdaad, boter is vet. Per 100 gram zit er 81,1 gram vet in. Maar dit zijn wel de goede en natuurlijke vetten. Omdat boter een natuurproduct is bevat het veel goede stoffen zoals vitamine A (goed voor de schildklier en bijnier) en D (bevordert de opname van calcium), laurinezuur (goed tegen schimmels, virussen en bacteriën). Tevens bevat boter selenium (goed voor je lever). En last but not least: boter bevat anti-oxidanten.
Boter op je brood?
Zoals met eigenlijk alles, geldt het ook hier: alles met mate. Af en toe wat boter gebruiken kan geen kwaad. Neem bijvoorbeeld (biologische) grasboter, gemaakt van de melk van koeien die gras hebben gegeten. Wil je toch liever alternatieven voor boter op je spelt- of glutenvrije brood of cracker, denk dan aan bijvoorbeeld hummus, geprakte avocado, kokosvet of een klein beetje biologische mayonaise.
Tekst: Monique Winkel voor VivOnline
Bronnen: www.telegraph.co.uk
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
23 februari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –