Voeding is méér dan alleen brandstof.  Wat je eet is van directe invloed op je fysieke én mentale gesteldheid, zo stelt onze Vivian Reijs. Ze is orthomoleculaire voedingscoach, gewichtsconsulent en hormoontrainer. “Je darmen zijn je tweede brein.”

Zelf ontdekte ik de invloed van eten op mijn gesteldheid zo rond mijn achttiende. Als kind at ik namelijk echt verkeerd: veel witbrood, suikers, weinig vitamines en mineralen. Ik had dan ook altijd last van mijn darmen en een opgeblazen buik, net als de rest van ons gezin. We schreven dit eigenlijk altijd toe aan een ‘familiekwaal’; het hoorde erbij. Toen ik wat ouder was dacht ik: dit kan anders. Ik ontdekte dat ik er door kleine veranderingen in mijn voedingspatroon al voor kon zorgen dat ik geen opgeblazen buik meer had en dat ik lekkerder in mijn vel zat.

Gluten

Mijn ervaring is dat als het niet goed zit in je buik, het ook vaak niet goed zit in je hoofd. Je darmen zijn je tweede brein. Ik ben geen diëtist, ik ben geen wetenschapper, maar ik weet door wat ik zie in mijn praktijk wel wat werkt. Zo ben ik een voorstander van het beperken van gluteninname, ondanks alle kritiek die daar momenteel op te horen is. Bij een vriendin van mij met de ziekte van Crohn heeft het geholpen, ze heeft minder last van haar klachten. Dat is voor mij genoeg. Je lichaam is je beste graadmeter. Mijn advies voor het welzijn van je darmflora: eet zoveel mogelijk glutenvrij, suikervrij, laat e-nummers links liggen en kijk wat het met je doet. Ook het beperken van koemelk kan verschil maken. Door het hoge niveau lactose is dit namelijk moeilijker te verteren.

Cravings

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om ‘slechte’ voeding te laten staan. Ik heb het soms ook moeilijk. Nu ik zwanger ben heb ik ook ongegeneerd, maar heel bewust, toegegeven aan één van mijn cravings: pizza! Het was heerlijk, maar na een week ben ik mezelf ongelooflijk tegengekomen, ik zat niet lekker meer in mijn vel, kreeg last van mijn huid en voelde me moe. Dat maakt het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Na aanpassing van het eetpatroon merken de meeste mensen na twee weken al kleine verschillen, en als het lukt het twee maanden goed vol te houden voel je je echt beter. Zelfs met een klein budget is het mogelijk om met kleine aanpassingen veel te bereiken. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen, maar begin bijvoorbeeld met havermout: dat is niet duur maar wel ontzettend gezond. Of haal je groente en fruit op de markt. Het draait om het maken van bewuste keuzes en dat begint al vroeg: op de basisschool. Het is nog steeds verbazingwekkend om te zien dat ouders hun kinderen ontzettend grote hoeveelheden suiker meegeven.

Waar het uiteindelijk voor iedereen om draait: geef je gezondheid voorrang, en luister naar je eigen lichaam!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten