Voeding is méér dan alleen brandstof. Wat je eet is van directe invloed op je fysieke én mentale gesteldheid, zo stelt onze Vivian Reijs. Ze is orthomoleculaire voedingscoach, gewichtsconsulent en hormoontrainer. “Je darmen zijn je tweede brein.”
Zelf ontdekte ik de invloed van eten op mijn gesteldheid zo rond mijn achttiende. Als kind at ik namelijk echt verkeerd: veel witbrood, suikers, weinig vitamines en mineralen. Ik had dan ook altijd last van mijn darmen en een opgeblazen buik, net als de rest van ons gezin. We schreven dit eigenlijk altijd toe aan een ‘familiekwaal’; het hoorde erbij. Toen ik wat ouder was dacht ik: dit kan anders. Ik ontdekte dat ik er door kleine veranderingen in mijn voedingspatroon al voor kon zorgen dat ik geen opgeblazen buik meer had en dat ik lekkerder in mijn vel zat.
Gluten
Mijn ervaring is dat als het niet goed zit in je buik, het ook vaak niet goed zit in je hoofd. Je darmen zijn je tweede brein. Ik ben geen diëtist, ik ben geen wetenschapper, maar ik weet door wat ik zie in mijn praktijk wel wat werkt. Zo ben ik een voorstander van het beperken van gluteninname, ondanks alle kritiek die daar momenteel op te horen is. Bij een vriendin van mij met de ziekte van Crohn heeft het geholpen, ze heeft minder last van haar klachten. Dat is voor mij genoeg. Je lichaam is je beste graadmeter. Mijn advies voor het welzijn van je darmflora: eet zoveel mogelijk glutenvrij, suikervrij, laat e-nummers links liggen en kijk wat het met je doet. Ook het beperken van koemelk kan verschil maken. Door het hoge niveau lactose is dit namelijk moeilijker te verteren.
Cravings
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om ‘slechte’ voeding te laten staan. Ik heb het soms ook moeilijk. Nu ik zwanger ben heb ik ook ongegeneerd, maar heel bewust, toegegeven aan één van mijn cravings: pizza! Het was heerlijk, maar na een week ben ik mezelf ongelooflijk tegengekomen, ik zat niet lekker meer in mijn vel, kreeg last van mijn huid en voelde me moe. Dat maakt het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Na aanpassing van het eetpatroon merken de meeste mensen na twee weken al kleine verschillen, en als het lukt het twee maanden goed vol te houden voel je je echt beter. Zelfs met een klein budget is het mogelijk om met kleine aanpassingen veel te bereiken. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen, maar begin bijvoorbeeld met havermout: dat is niet duur maar wel ontzettend gezond. Of haal je groente en fruit op de markt. Het draait om het maken van bewuste keuzes en dat begint al vroeg: op de basisschool. Het is nog steeds verbazingwekkend om te zien dat ouders hun kinderen ontzettend grote hoeveelheden suiker meegeven.
Waar het uiteindelijk voor iedereen om draait: geef je gezondheid voorrang, en luister naar je eigen lichaam!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
12 december 2014
15 foods voor 2015
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
3 september 2015
Boerenkoolchips
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
8 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –