Voeding is méér dan alleen brandstof. Wat je eet is van directe invloed op je fysieke én mentale gesteldheid, zo stelt onze Vivian Reijs. Ze is orthomoleculaire voedingscoach, gewichtsconsulent en hormoontrainer. “Je darmen zijn je tweede brein.”
Zelf ontdekte ik de invloed van eten op mijn gesteldheid zo rond mijn achttiende. Als kind at ik namelijk echt verkeerd: veel witbrood, suikers, weinig vitamines en mineralen. Ik had dan ook altijd last van mijn darmen en een opgeblazen buik, net als de rest van ons gezin. We schreven dit eigenlijk altijd toe aan een ‘familiekwaal’; het hoorde erbij. Toen ik wat ouder was dacht ik: dit kan anders. Ik ontdekte dat ik er door kleine veranderingen in mijn voedingspatroon al voor kon zorgen dat ik geen opgeblazen buik meer had en dat ik lekkerder in mijn vel zat.
Gluten
Mijn ervaring is dat als het niet goed zit in je buik, het ook vaak niet goed zit in je hoofd. Je darmen zijn je tweede brein. Ik ben geen diëtist, ik ben geen wetenschapper, maar ik weet door wat ik zie in mijn praktijk wel wat werkt. Zo ben ik een voorstander van het beperken van gluteninname, ondanks alle kritiek die daar momenteel op te horen is. Bij een vriendin van mij met de ziekte van Crohn heeft het geholpen, ze heeft minder last van haar klachten. Dat is voor mij genoeg. Je lichaam is je beste graadmeter. Mijn advies voor het welzijn van je darmflora: eet zoveel mogelijk glutenvrij, suikervrij, laat e-nummers links liggen en kijk wat het met je doet. Ook het beperken van koemelk kan verschil maken. Door het hoge niveau lactose is dit namelijk moeilijker te verteren.
Cravings
Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om ‘slechte’ voeding te laten staan. Ik heb het soms ook moeilijk. Nu ik zwanger ben heb ik ook ongegeneerd, maar heel bewust, toegegeven aan één van mijn cravings: pizza! Het was heerlijk, maar na een week ben ik mezelf ongelooflijk tegengekomen, ik zat niet lekker meer in mijn vel, kreeg last van mijn huid en voelde me moe. Dat maakt het makkelijker om gezondere keuzes te maken. Na aanpassing van het eetpatroon merken de meeste mensen na twee weken al kleine verschillen, en als het lukt het twee maanden goed vol te houden voel je je echt beter. Zelfs met een klein budget is het mogelijk om met kleine aanpassingen veel te bereiken. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen, maar begin bijvoorbeeld met havermout: dat is niet duur maar wel ontzettend gezond. Of haal je groente en fruit op de markt. Het draait om het maken van bewuste keuzes en dat begint al vroeg: op de basisschool. Het is nog steeds verbazingwekkend om te zien dat ouders hun kinderen ontzettend grote hoeveelheden suiker meegeven.
Waar het uiteindelijk voor iedereen om draait: geef je gezondheid voorrang, en luister naar je eigen lichaam!
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
16 april 2016
Hoe houd je de koelkast schoon?
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
7 januari 2022
Bieten ontbijtsmoothie
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
2 november 2015
Winnen! Boek ‘Hormoonbalans voor vrouwen’
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
21 augustus 2017
Avocado risotto
11 januari 2018
Lunch of ontbijt recept: Groene smoothie bowl
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
25 januari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –