De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 april 2016
Ratatouille: een perfect zoetig groentegerecht
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
13 februari 2019
Heb je last van stemmingswisselingen? Dan kan maca je helpen!
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
3 september 2015
Boerenkoolchips
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
31 maart 2015
Gifvrij eten
29 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –