De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
6 september 2016
Keltisch zeezout
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
5 oktober 2018
Viv’s detox
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
2 januari 2020
7 Soorten voeding die je het beste elke week kunt eten
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
10 juli 2015
Voeding met Viv
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
9 september 2014
Gratis boek ’70 groene smoothies’
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
12 januari 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –