De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
16 november 2016
Interview Vriendin
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
25 januari 2018
Viv’s zoete aardappelcurry met quinoa
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
29 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –