De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
7 juli 2014
Eerste eetdagboek review
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
3 november 2018
Rode bietensoep met walnoten
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
28 oktober 2014
Eetdagboek review
1 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –