De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerde berichten
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
7 september 2016