De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
23 oktober 2015
Glutenvrije challenge: Barbara over haar coeliakie
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
8 maart 2016
Detox kan elke dag
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
10 juli 2017
Koude(therapie) voor een gezond & fit lijf
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
1 februari 2017
EETDAGBOEK VAN TOPHOCKEYSTER ELLEN HOOG
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
5 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –