De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 mei 2014
Mom in shape
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
13 oktober 2018
Sushi omelet
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
27 augustus 2015
Viv Loves it: SUE, zoet zonder suiker
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
8 augustus 2019
7 fouten die je waarschijnlijk maakt na het trainen
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
30 september 2015
Chlorella: de kracht van een micro-alg
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
23 juni 2020
Zo kun je avocado’s eerder laten rijpen
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
23 juli 2016
GEZONDE ZOMERSE COCKTAILS
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
3 oktober 2018
Anoniem –
Duidelijk en goed geholpen. Snelle bezorging
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed