De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerde berichten
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
14 april 2014
Tip van Viv: Smoothie boek
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
14 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Ellemieke Vermolen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
29 maart 2016
Ontbijtsmoothies met groenten
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
13 september 2014
Voeding voor gezond haar!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
1 april 2015
Saoto soep
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
11 december 2018
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
30 september 2018