De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
17 november 2018
Ontgiften doe je met deze smoothie!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
17 oktober 2019
Te lekker: Groenten Carbonara met Havermelk
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
11 december 2014
Sporttrends 2015
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
29 mei 2016
Je eigen pad bewandelen
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
8 maart 2016
Detox kan elke dag
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
4 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –