De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
18 juli 2016
DORSTLESSENDE ZOMER JUICE MET WATERMELOEN
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
25 juni 2015
Eivissa Food
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
16 november 2016
Interview Vriendin
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
3 februari 2021
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –