Gezond eten- en drinken op een feestje? Het kan! Hoe? Dat lees je hier.

Je had net met jezelf afgesproken om weer gezond te gaan eten. Misschien ben je net terug van een heerlijke vakantie en wil je weer de vakantiekilo’s eraf of je wil vanaf nu het gezonde leven weer gaan oppakken. Het is de tijd van feestjes, festivals en heerlijke zomeravondjes. Maar eigenlijk wilde je weer gezond gaan eten. Wij hebben hier tips voor je hoe je deze feestjes kunt overleven en zonder schuldgevoel ’s ochtends opstaat.

Eet iets voordat je gaat

Misschien herken je het wel: het feestje begint altijd iets later, je hebt honger en er staan heel veel lekkere hapjes. Als je van tevoren iets eet, heb je niet heel veel honger meer, en dat zorgt ervoor dat je cravings kan weerstaan. Neem bijvoorbeeld wat ongezouten noten of een speltbroodje vooraf.

Neem niet alles

Er staat een tafel vol lekkers en je moet je bord opscheppen. Spreek met jezelf af dat je je bord maar één keer gaat vullen en loop daarna weg van de tafel met eten. Kies daarnaast voor gezondere keuzes, zoals sla, groenten, kip of mager vlees en drink veel water.

Kleding

Comfortabele en lekker zittende kleding maken het gemakkelijker om je te overeten. Je voelt je namelijk nog steeds comfortabel en niemand ziet iets. Let maar eens op, wanneer je een jurkje of skinny jeans aan doet, denk je wel even twee keer na voordat je je op het dessert stort. Daarbij staat dit ook veel leuker op een feestje!

Alcohol

Vaak zijn er op feestjes of gezellige evenementen alcoholische dranken. Maar wist je dat het drinken op een lege maag, producten met een hoge dosis aan suiker verleidelijk maakt? Bewaar bijvoorbeeld het glaasje wijn voor het dessert en drink overdag veel water. Zo mijd je ook de calorieën van de ijsjes, taarten en toetjes voor het dessert. Maak het water voor jezelf leuk met wat fruit en kruiden erin, zoals aardbeien, limoen, citroen, blauwe bessen of munt.

Neem er drie

Als je nou toch een beetje wilt genieten op het feestje, houd dan maat. Spreek met jezelf af dat je er drie mag nemen. Dit betekent dat je drie lekkere hapjes mag. Maar zelfs gezonde hapjes kunnen lekker zijn, groenten met een hummusdip (deze kan je makkelijk zelf maken), hapjes met zalm, of ongezouten noten.

Handen vol

Als je handen leeg zijn, kun je gemakkelijk en snel iets pakken. Neem een glas water of één glas wijn in je ene hand en in je andere hand je clutch. Of houd alleen je glas wijn vast, drink rustig en geniet van je wijntje.

Tijd

Spreek vooraf met jezelf een tijd af wanneer je weer van het feestje vertrekt en naar huis gaat, zodat je voldoende slaap krijgt. Voldoende slaap zorgt voor een goede hormoonhuishouding, want het verzadigingshormoon leptine wordt ’s nachts aangemaakt en zorgt dus voor een minder hongergevoel. Slaap is goed voor heel veel processen in je lichaam, maar ook zeker bij het afvalproces.

 

Deze tips zullen je helpen om de feestjes gezond en zonder schuldgevoel te overleven. Geniet, maar met mate!

 

Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE

Bron: mindbodygreen.com

Stel dat je je toch niet helemaal aan dit artikel hebt gehouden, maar een paar wijntjes teveel hebt gedronken, hebben wij een goede tip tegen een kater. Klik hier!

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten