De wereld van voeding en gezondheid kent vele trends. Soms gaat het om een nieuw ontdekt wondermiddel, maar vaak gaat het om iets dat al jaren bestaat en ineens . Die hernieuwde aandacht ontstaat niet zomaar. Met stip bovenaan in oma’s receptenboekje is er de afgelopen tijd opnieuw veel aandacht uitgegaan naar de heilzame werking van ouderwets getrokken bouillon. Het maken van bouillon is al eeuwenoud. Niet alleen oma, maar zelfs generaties daarvoor waren al op de hoogte van de gezonde kracht van bouillon. Waar vroeger de potten en pannen een aantal dagen stonden te pruttelen op het vuur, gaat het nu om een ‘moderne versie’ die slanker en sneller klaar is.
Trends
Met ‘trends’ kan het lastig zijn om te bepalen welke van de voordelen voor jou écht van toepassing zijn, of dat we de hype beter kunnen laten overwaaien.
Daarom zetten wij speciaal voor jou de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon voor je op een rij!
Rijk van smaak en rijk aan voedingsstoffen
Bouillon bevat weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan gezonde micronutriënten en mineralen die tijdens het koken van vlees, groenten en beenderen worden afgescheiden. Deze hebben een gezond effect op het lichaam. Bouillon werkt met name ontstekingsremmend en versterkt daardoor het immuunsysteem. Bovendien sluit het aan bij de huidige trends om op een natuurlijk manier gezonde vetten binnen te krijgen. Minder bewerkt, maar met meer smaak!
Vermindert buikklachten
De gelatine in getrokken bouillon, heeft de kracht om eventuele poreuze wanden van de darm te helen. Hierdoor kunnen giftige stoffen beter worden tegengehouden, wat kan leiden tot vermindering van darmklachten. Met name als je last hebt van diarree, kunnen een aantal kopjes bouillon per week je lekkende darm een helpende hand bieden!
Ondersteuning van botten en spieren
Botten zijn in principe rijk aan calcium, maar door er bouillon van te trekken, blijft daar vaak maar weinig van over. Bouillon leidt dus niet direct tot “sterke” botten, maar er zijn wel andere stoffen die je botten en spieren ondersteunen. Getrokken bouillon bevat namelijk zowel grote hoeveelheden glucosamine als calcium. Deze stoffen kan het lichaam onder andere gebruiken om aandoeningen zoals bijvoorbeeld artrose tegen te gaan, en beschermt ook spieren, banden, pezen.
Uiterlijk effect
Bovendien is getrokken bouillon rijk aan collageen. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we vaak weinig collageen binnen terwijl ons lichaam deze stoffen hard nodig heeft voor gezonde groei van huid, haren en nagels. Het drinken van bouillon is dus niet alleen gezond voor je binnenkant, maar dus ook goed voor de lijn en een eenvoudig (en betaalbaar!) beautymiddel.
Thuis maken?
De bouillonblokjes uit de supermarkt hebben in principe een smaak, maar ze missen de gezondheidsvoordelen van getrokken bouillon. Een goede reden om dus zelf aan de slag te gaan! Er zijn meerdere manieren om bouillon te maken op basis van vlees, vis of groenten. Hieronder volgt een eenvoudig basisrecept.
Ingrediënten
- 1,5 kilo bot (kip of rund)
- Scheutje witte wijn
- Gesnipperd uitje
- 2 teentjes knoflook
- 1 Selderijstengel
- Water
Neem een grote pan, voeg alles (mag allemaal tegelijk!) toe en laat het geheel lekker een uurtje of 6-7 sudderen. Laat het afkoelen en zeef de bouillon. De bouillon is op zichzelf als heerlijk om zo te drinken, maar als je eenmaal de basis onder knie hebt, kun je er rijkelijk op los variëren en het als basis laten dienen voor andere soepen en gerechten.
Tekst: Maartje Meijers voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
5 maart 2016
Ultiem geluk
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
23 maart 2015
Dopper winnen
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
2 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –